click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 15 marca 2014

Placki bez mąki czyli placuszki z bananów

Od czasu do czasu lubimy z TeŻetem zjeść jakieś placki na obiad. Czasem na wytrawnie, z jakimś sosem albo mięsem. W Notatniku Kuchennym można znaleźć przepisy na placuszki z cukinii, kalafiora, soczewicy i ryżu. Z rosyjskiej kuchni oboje lubimy bliny (gryczane lub gryczano-pszenne), a z polskiej kuchni regionalnej - kotlety zakarpackie.
O dziwo, na słodko jedliśmy do tej pory wyłącznie placuszki z twarogiem. Przyszedł więc czas na kolejne słodkie placki. Bez mąki, którą zastępuje w nich banan. Są idealne na obiad, śniadanie, kolację lub deser, a przy okazji szybko się robią :)
* PLACUSZKI Z BANANÓW *
tym razem zjedliśmy placuszki z bananów z pomarańczami
INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, deser
  • gatunek: placki
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 850 kcal + kcal z oleju, które placki wchłaniają w trakcie smażenia
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas smażenia: maksymalnie 3-4 minuty 1 placuszek
SKŁADNIKI
  • banan 6 szt. małych (500 g - po obraniu)
  • jajko 4 szt.
  • wódka waniliowa 25 ml (opcjonalnie) - przepis TUTAJ
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Banany obrać ze skórek, pokroić na plasterki i wrzucić do blendera.
  2. Do bananów dolać wódkę waniliową i całość zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać jajka i dobrze zmiksować.
  4. Kłaść na rozgrzany olej placuszki (przy pomocy łyżki) i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
  5. Podawać gorące same lub z różnymi słodkimi dodatkami (miodem, owocami, bitą śmietaną, dżemem itp.)
* SMACZNEGO *
placki są miękkie, delikatne, same rozpływają się w ustach...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Najlepsze są banany już mocno dojrzałe, aż brązowe.
  2. Zamiast wódki waniliowej (zwłaszcza jeśli to ma być deser dla dzieci!) można dodać ziarna wanilii, cukier waniliowy, cynamon itp. w zależności od własnego smaku.
  3. Placuszki powinny być cienkie i dość małe, aby mnie sprawiały kłopotów przy przekręcaniu i szybko się smażyły.
  4. Smażymy na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcamy tylko raz, bo łatwo jest placuszki rozerwać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz