click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 14 maja 2012

Placuszki z cukinii

Niedawna Majówka na Mazurach była cudowna :) Zwłaszcza, że tradycji stało się zadość i spędziłyśmy z Przyjaciółką trochę czasu wspólnie na babskich pogaduchach, z butelką wina i martini, z Harrym Potterem na ekranie. Co prawda obie wyznajemy zasadę, że "what happens in Vegas stays in Vegas" ;) ale myślę, że nic się nie stanie, jeśli powiem, jaka przekąska (w mistrzowskim wykonaniu M.) towarzyszyła nam i "Insygniom Śmierci":
* PLACUSZKI Z CUKINII *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: placki
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas smażenia 1 placuszka: ok. 8 min.
SKŁADNIKI
  • cukinia 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki 
  • mąka ok. 100 g
  • szałwia, bazylia 1 garść w sumie
  • sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Umytą cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórą.
  2. Pokroić drobno cebulę.
  3. Startą cukinię i zeszkloną cebulę połączyć razem w misce.
  4. Posolić, dodać pieprz i kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dodać jajka i dobrze wymieszać.
  6. Dodać mąkę. Dobrze wymieszać.
  7. Kłaść na rozgrzany olej placuszki (przy pomocy łyżki) i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
  8. Podawać gorące.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli odsączy się cukinię po starciu, to można dodać mniej mąki.
  2. Smażymy powoli na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcamy tylko raz, bo łatwo jest placuszki pokruszyć.
  3. Placuszki powinny być cienkie, gdyż zbyt grube nie zdążą się  w środku usmażyć, gdy z wierzchu już będą zbyt przypieczone i lekko gorzkie.
  4. Można podawać jako samodzielną przekąskę, zamiast ziemniaków do mięsa lub ryb albo z sosem, np. pomidorowym.
  5. Podobne placuszki można zrobić z kalafiora, soczewicy lub ryżu.
Dziękuję M., że nauczyłaś mnie robić placuszki z cukinii :)

5 komentarzy:

  1. Raz zrobilam takie placuszki i wyszla mi jakas... nie powiem co :P wiec z checia z przepisu skorzystam! Smazysz w dosc duzej ilosci oleju czy na zasadzie plackow ziemniaczanych? Mnie ost. bardzo sie poprzyklejały do patelni ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażę tak, jak placki ziemniaczane. Jeśli cukinia jest bardzo wodnista, to trzeba odlać wodę po starciu na tarce. Będą mniej "paćkowate".

      Usuń
  2. bardzo lubię takie placuszki i nawet małżon jakoś je zjada bez wielkiego marudzenia :)

    OdpowiedzUsuń