click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 20 maja 2012

Kapuśniak z młodej kapusty

Tej wiosny mamy "fioła" na punkcie młodej kapusty. Była już najprostsza na świecie duszona młoda kapusta i pomidorowa duszona młoda kapusta. W tę sobotę zrobiłam kapuśniak z młodej kapusty. Inspirowałam się głównie przepisem mojej Mamy, ale wprowadziłam trochę swoich modyfikacji. Dla podkręcenia smaku zrobiłam kapuśniak z moim ulubionym dodatkiem do zup - wędzonym surowym boczkiem. Zupy na tym mięsie robię dość często. W moim Notatniku Kuchennym można znaleźć fasolówkę, grochową, strączkową, jarzynową, żurek, barszcz ukraiński, a nawet rosyjską щи.
* KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY *
lubię zupy z dużą ilością ziół :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 40 min.
  • czas gotowania: około 40 min.
SKŁADNIKI
  • wędzony surowy boczek 200 g
  • rosół drobiowy 1,5 litr
  • młoda kapusta 400 g (0,5 główki)
  • ziemniaki 2 średnie (180 g)
  • seler naciowy 3 łodygi (180 g)
  • marchewka 1 szt.średnia (100 g)
  •  pietruszka 1 szt. duża (100 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • seler korzeniowy 70 g (0,5 szt. małej)
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz mielony, kminek w ziarnach
  • świeże zioła: majeranek, szałwia, koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Obrać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy.
  4. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy i naciowy pokroić w drobną kostkę.
  5. Kapustę posiekać w paski.
  6. Świeże zioła drobno posiekać, a czosnek obrać.
  7. Wrzucić boczek do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
  8. Do boczku dorzucić cebulę. Zeszklić warzywa.
  9. Do garnka dodać pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy.
  10. Do warzyw z boczkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziarna kminku. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
  11. Do warzyw dorzucić pokrojoną kapustę oraz siekane zioła.
  12. Zalać całość rosołem, wymieszać i gotować ok. 20 min.
  13. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 min.
  14. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
  15. Podawać posypane świeżym koperkiem i szałwią.
* SMACZNEGO *
bałagan w kapuśniaku ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli ma być dietetycznie to nie należy używać boczku, tylko zeszklić cebulę na małej ilości oleju.
  2. Zamiast rosołu można użyć mniejszej ilości bulionu i dolać wodę.
  3. Rosół może być czysto wołowy lub wołowo-drobiowy, a nawet z kostki, jak ktoś lubi lub czasu nie ma na gotowanie ;)
  4. Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności rosołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz