Tej wiosny mamy "fioła" na punkcie młodej kapusty. Była już najprostsza na świecie duszona młoda kapusta i pomidorowa duszona młoda kapusta. W tę sobotę zrobiłam kapuśniak z młodej kapusty. Inspirowałam się głównie przepisem mojej Mamy, ale wprowadziłam trochę swoich modyfikacji. Dla podkręcenia smaku zrobiłam kapuśniak z moim ulubionym dodatkiem do zup - wędzonym surowym boczkiem. Zupy na tym mięsie robię dość często. W moim Notatniku Kuchennym można znaleźć fasolówkę, grochową, strączkową, jarzynową, żurek, barszcz ukraiński, a nawet rosyjską щи.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości: ??? kcal
- czas przygotowania: 40 min.
- czas gotowania: około 40 min.
SKŁADNIKI
- wędzony surowy boczek 200 g
- rosół drobiowy 1,5 litr
- młoda kapusta 400 g (0,5 główki)
- ziemniaki 2 średnie (180 g)
- seler naciowy 3 łodygi (180 g)
- marchewka 1 szt.średnia (100 g)
- pietruszka 1 szt. duża (100 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- seler korzeniowy 70 g (0,5 szt. małej)
- czosnek 3 ząbki
- sól, pieprz mielony, kminek w ziarnach
- świeże zioła: majeranek, szałwia, koperek
PRZYGOTOWANIE
- Boczek pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Obrać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy i naciowy pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę posiekać w paski.
- Świeże zioła drobno posiekać, a czosnek obrać.
- Wrzucić boczek do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
- Do boczku dorzucić cebulę. Zeszklić warzywa.
- Do garnka dodać pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy.
- Do warzyw z boczkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziarna kminku. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
- Do warzyw dorzucić pokrojoną kapustę oraz siekane zioła.
- Zalać całość rosołem, wymieszać i gotować ok. 20 min.
- Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 min.
- Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
- Podawać posypane świeżym koperkiem i szałwią.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jeśli ma być dietetycznie to nie należy używać boczku, tylko zeszklić cebulę na małej ilości oleju.
- Zamiast rosołu można użyć mniejszej ilości bulionu i dolać wodę.
- Rosół może być czysto wołowy lub wołowo-drobiowy, a nawet z kostki, jak ktoś lubi lub czasu nie ma na gotowanie ;)
- Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz