środa, 23 maja 2012

Jak ugotować jajko w koszulce?

Od jakiegoś czasu w naszym domu pojawiła się "nowa świecka tradycja" :) W weekendy wieczorem zjadamy przeróżne sałatki, przystawki, przegryzki... Czasem pojawia się jako składnik tych naszych kolacji:
* JAJKO W KOSZULCE *
INFO
  • posiłek: każdy
  • gatunek: dodatek do dania
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1 jajko=1 porcja
  • kalorie w 1 porcji: ok. 90 kcal
  • czas przygotowania: 0,5 min.
  • czas gotowania: 2-3 min. (+ czas doprowadzania wody do wrzenia)
SKŁADNIKI
  • jajko 1 szt.
  • woda 1,2 litra
  • ocet spirytusowy 10% 2 łyżki stołowe
PRZYGOTOWANIE
  1. Nalać do garnka wody i zagotować ją.
  2. Wlać do gotującej się wody ocet.
  3. Zmniejszyć ogień pod garnkiem z woda tak, aby woda była na granicy wrzenia ("lekko pyrkała").
  4. Jajko delikatnie rozbić do małej miseczki.
  5. Trzepaczką do ubijania piany zakręcić mocno wodę w garnku tak, aby pośrodku garnka wytworzył się wir.
  6. Delikatnie wlać jajko w sam środek wiru.
  7. Gotować:
    1. 2,5 minuty - jajko w rozmiarze M,
    2. 3 minuty - jajko w rozmiarze L.
  8. Jajko po ugotowaniu delikatnie wyjąć z wody.
  9. Podawać od razu, posypane do smaku solą i pieprzem.
* SMACZNEGO *
Jajko w koszulce - w lewym dolnym rogu i na górze pośrodku. Tym razem ciut przegotowane, gdyż widać częściowo ścięte żółtko (patrz pkt. 9 w pomocniczych informacjach).

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Garnek powinien być dość szeroki, ale najważniejsze, aby był głęboki. Jajko po wpadnięciu do wody, nie może dotknąć dna (ani brzegów).
  2. Wody do gotowania jajek w koszulkach NIE SOLIMY!!
  3. Octu używam spirytusowego. Można użyć octu winnego lub jabłkowego, ale należy zwiększyć jego ilość, jeśli stężenie kwasu octowego w nim jest mniejsze od 10%.
  4. Mój garnek, w którym gotuję jajka w koszulkach, ma pojemność właśnie ok. 1,2 litra i na tą ilość dodaję 2 łyżki stołowe octu. Przy większej ilości wody trzeba zwiększyć ilość octu.
  5. Wir w garnku robię trzepaczką do piany, gdyż jest według mnie bardziej jednolity niż robiony, np. łyżką.
  6. Jajko należy delikatnie rozbić do małej miseczki lub na talerzyk (bez ostrych brzegów). Nie wolno uszkodzić żółtka!!
  7. Jajka gotujemy pojedynczo. Chyba, że garnek jest baaaardzo szeroki i mamy zdolności cyrkowca ;)
  8. Jeśli po wlaniu jajka do wody utworzą się z białka "farfocle" można spróbować je delikatnie połączyć łyżką z resztą białka.
  9. Jajko należy od razu podawać, gdyż żółtko po wyjęciu z wrzątku nadal się ścina. Patrz fotografia powyżej - żółtko ścięło się podczas fotografowania sałatki. Powinno być ścięte wyłącznie białko.
  10. Dopisek inspirowany komentarzem: do wyjmowania jajka używam zwykłej łyżki cedzakowej, ale bez ostrych kantów/brzegów, aby nie uszkodzić jajka.

6 komentarzy:

  1. ale trafiłaś z tematem :) mi zawsze marzyło się takie jajo i w ostatnią sobotę Maż mnie uraczył. Było pyszne i jedyny problem jaki zaistniał to zbyt duża ilość wody wyjętej razem z jajkiem. Co polecasz do wyjmowania? Sitko, jakąś łyżkę cedzakową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jajko w koszulce jest ekstra :)
      Masz rację, nie napisałam czym wyjmuję, a jest to zwykła łyżka cedzakowa, ale bez ostrych kantów/brzegów, aby nie uszkodzić jajka.
      Już uzupełniam post :)

      Usuń
    2. :)
      za to ja przekazałam Twoje rady mężowi. Najbardziej spodobała mu się ta dotycząca kręcenia wodą, żeby robić to trzepaczką do ubijania piany. On kręcił łyżką, ale stwierdził, że faktycznie trzepaczka będzie lepsza :)

      Usuń
  2. Jajo w koszulce jest świetne! Bardzo lubię :). A robię bez octu i wrzucam jajo od razu do wrzątku bez wcześniejszego wrzucenia do miseczki ;). Wychodzi super.
    Piękne zdjęcie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam bez octu... Skoro mówisz, że można tak je ugotować to następnym razem muszę zaryzykować :)
      Dziękuję :)

      Usuń
    2. Pamiętam z dzieciństwa, że jaja w koszulce były bardzo octowe i ich nie lubiłam. Jakiś czas temu zrobiłam, więc bez niego :). Wyszły super.
      Miłego dnia :)

      Usuń