Wczoraj zapisałam w moim Notatnik Kuchennym przepis na jajko w koszulce, a dziś sałatka, do której je gotowałam:
* SAŁATA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, przystawka
- gatunek: sałatka
- mięso: tak
- ilość porcji: 1
- kalorie w całości: ok. 360 - 400 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
- sałata maślana 2 liście
- boczek wędzony surowy 4 plasterki
- jajko w koszulce (przepis TUTAJ)
- pomidor 4 plasterki
- maca 1 kromka
- ziarna słonecznika łuskane 5 g
- ocet balsamiczny
- świeże zioła: koperek i szczypiorek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzyku tak, aby go zakrywały.
- Na sałatę położyć plastry pomidora.
- Ziarna słonecznika wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilę prażyć.
- Uprażonym słonecznikiem posypać pomidora i sałatę.
- Posiekać koperek i posypać nim sałatkę.
- Warzywa lekko posolić i skropić octem balsamicznym.
- Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć, aż stanie się złocisty i chrupiący.
- W międzyczasie przygotować wszystko, co potrzeba, do gotowania jajka w koszulce.
- W tym czasie również posiekać szczypiorek.
- Tuż przed zdjęciem boczku z patelni ugotować jajko w koszulce.
- Przełożyć boczek na warzywa, a na wierzch położyć jajko.
- Jajko lekko posolić i popieprzyć oraz posypać szczypiorkiem.
- Od razu podawać z połamaną kromką macy.
* SMACZNEGO *
Na górze jajko, pod nim boczek, na dole z lewej maca, a z prawej pomidor. Fotka po rozkrojeniu jajka: TUTAJ. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Połowę kalorii w sałatce stanowi boczek, ale nie można go niczym zastąpić. To znaczy można użyć, np. szynki lub w ogóle boczek pominąć, ale byłby to ruch moralnie NIE do wybaczenia ;)
- Przy braku octu balsamicznego można go spróbować zastąpić octem winnym lub jabłkowym, ale smak się lekko zmieni.
- Sałatkę należy podawać od razu, aby nie wystygł boczek, a w jajku nie ścięło się żółtko.
- Ja podaję sałatkę z kromką macy, ale świeża bułeczka też pewnie by pasowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz