sobota, 8 marca 2014

Śledzie w burakach na słodko

Śledzi ciąg dalszy :) Dzisiejszy przepis to tak jakby troszeczkę TEN przepis na buraczki, ale z dodatkiem śledzi. Kto lubi tę rybę na słodko powinien być kontent. A wczoraj zrobiłam "śledzie bolognese", więc spodziewajcie się niedługo kolejnego śledziowego przepisu ;)
* ŚLEDZIE W BURACZKACH NA SŁODKO *
śledzie + buraki + owoce = mniam
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: 720 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. + minimum 12 godz. marynowania (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
  • śledzie solone 3 szt. (300 g)
  • ugotowane buraki 250 g (1 ogromna sztuka) - gotowanie buraków TUTAJ
  • jabłko 100 g (0,5 szt.)
  • śliwki suszone 70 g
  • sok z 0,5 cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Solone śledzie wymoczyć przez 2-3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę.
  2. Wymoczone śledzie pokroić bardzo drobno.
  3. Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. Jabłko również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  5. Śliwki suszone drobno posiekać.
  6. Śledzie, buraki, jabłko, śliwki i  sok wyciśnięty z połowy cytryny połączyć w misce. Dobrze wymieszać.
  7. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
* SMACZNEGO *
czerwone śledzie, zielone naczynko czyli kolory wiosny :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast śliwek można dodać suszone morele, suszoną żurawinę lub rodzynki.
  2. Można jeść od razu, ale śledzie powinny się "przegryzać" w lodówce minimum 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz