INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: 720 kcal
- czas przygotowania: 5 min. + minimum 12 godz. marynowania (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
- śledzie solone 3 szt. (300 g)
- ugotowane buraki 250 g (1 ogromna sztuka) - gotowanie buraków TUTAJ
- jabłko 100 g (0,5 szt.)
- śliwki suszone 70 g
- sok z 0,5 cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Solone śledzie wymoczyć przez 2-3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę.
- Wymoczone śledzie pokroić bardzo drobno.
- Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Jabłko również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Śliwki suszone drobno posiekać.
- Śledzie, buraki, jabłko, śliwki i sok wyciśnięty z połowy cytryny połączyć w misce. Dobrze wymieszać.
- Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz