niedziela, 2 marca 2014

Śledzie po wileńsku - przepis rodzinny

Dzisiaj, po serii dwóch deserów (jabłka pieczone z musli, kasza manna z bakaliami), czas na coś dla tych, co ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią śledzie ;)
Śledzie po wileńsku - nie wiem, czy mają coś wspólnego z Wilnem i Litwą, ale taką nazwę noszą u mnie w Rodzinie. Jest to przepis unikalny, nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by takie śledzie też przygotowywał. Kojarzą mi się głownie z Bożym Narodzeniem, ale będą smakować wyśmienicie o każdej porze roku :)
* ŚLEDZIE PO WILEŃSKU *
śledzie po wileńsku - rodzinny przepis, rodzinny smak...
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: 820 kcal
  • czas moczenia śledzi: 2-3 godz.
  • czas moczenia grzybów: cała noc
  • czas gotowania i duszenia: 30-40 min.
  • czas przygotowania: 15 min. + minimum 2 dni marynowania
SKŁADNIKI
  • śledzie solone 3 szt. (300 g)
  • cebula 220 g (2 szt.)
  • grzyby leśne suszone 50 g
  • szprotki wędzone 35 g (4 szt. małe)
  • kiszony ogórek 30 g (1 szt. mała)
  • koncentrat pomidorowy 30% 80 g
  • olej 5 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Zalać wodą przegotowaną suszone grzyby i moczyć je całą noc (minimum 6 godzin).
  2. Solone śledzie wymoczyć przez 2-3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę.
  3. Grzyby gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
  4. Ugotowane grzyby i szprotki zmielić w blenderze.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
  6. Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy i 5 minut dusić na patelni.
  7. Ogórek kiszony zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  8. Połączyć zmielone grzyby i szprotki z duszoną cebulą z koncentratem oraz startym ogórkiem kiszonym. Całą marynatę dobrze  wymieszać.
  9. Wymoczone śledzie pokroić bardzo drobno i dodać do marynaty. Całość dobrze wymieszać.
  10. Układać śledzie z marynatą ciasno w słoiku.
  11. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni.
* SMACZNEGO *
Mam duży problem. Aparat przestał mi stabilizować obraz (używam zwykłej cyfrówki) i większość zdjęć, które robię, jest rozmazana. Chyba czas kupić nowy aparat :(
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast szprotek wędzonych można użyć zapuszkowanych w oleju szprotek wędzonych.
  2. Absolutnie NIE można zastąpić grzybów leśnych pieczarkami. Najwięcej smaku tym śledziom dają właśnie grzyby leśne.
  3. Można jeść od razu, ale śledzie powinny się "przegryzać" w lodówce minimum 2 dni. Najlepsze jednak są na 4. dzień.

3 komentarze:

  1. Ja nie jestem ani miłośniczką słodyczy, ani śledzi, ale w tekiej wersji śledzia bym spróbowała, bo przepis wydaje mi się bardzo oryginalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam do spróbowania, bo naprawdę warto :)

      Usuń