Jak nigdy w Notatniku Kuchennym, dwa przepisy na deser pod rząd! Dzisiaj kasza manna z bakaliami.
Niektórzy mają z nią złe wspomnienia z dzieciństwa, ale dla mnie śniadanie z kaszką manną na mleku to zawsze było "niebo w gębie". Zamiast jednak jeść ją rzadką, na ciepło i z cukrem, jak to było w dzieciństwie, dzisiaj proponuję wersję zwartą, gęstą i mocno bakaliową z lekkim dodatkiem alkoholowym ;)
Niektórzy mają z nią złe wspomnienia z dzieciństwa, ale dla mnie śniadanie z kaszką manną na mleku to zawsze było "niebo w gębie". Zamiast jednak jeść ją rzadką, na ciepło i z cukrem, jak to było w dzieciństwie, dzisiaj proponuję wersję zwartą, gęstą i mocno bakaliową z lekkim dodatkiem alkoholowym ;)
* KASZKA MANNA Z BAKALIAMI *
kaszka manna z bakaliami - już schłodzona, ale jeszcze w kokilce... |
INFO
- posiłek: deser
- gatunek: kasza manna
- mięso: nie
- ilość porcji: 4 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
- kalorie w całości: w zależności od rodzaju bakalii, ilości cukru i % tłuszczu w mleku
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania: ok. 5 min.
- czas chłodzenia: min. 2 godz.
SKŁADNIKI
- kasza manna błyskawiczna 170 g (200 ml)
- mleko 0,5% 800 ml
- cukier 25 g (2 łyżki)
- wódka waniliowa 25 ml (TUTAJ)
- bakalie w sumie około 250 g, przykładowo u mnie:
- daktyle 80 g
- śliwki suszone 60 g
- rodzynki 50 g
- migdały 40 g
- wiórki kokosowe 20 g
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie bakalie drobno pokroić
- W garnku zagotować mleko z cukrem.
- Wsypać do gotującego się mleka kaszę mannę, cały czas mieszając mleko rózgą.
- Mieszać gotującą się kaszę około 5 minut.
- Zdjąć kaszę z ognia, dodać do niej bakalie i wódkę waniliową.
- Kaszę z bakaliami i wódką dobrze wymieszać.
- Włożyć kaszę do kokilek.
- Podawać:
- od razu, gorące
- po schłodzeniu w lodówce przez min. 2 godziny.
* SMACZNEGO *
...a tu już kaszka manna wyjęta z kokilki. Łyżka w dłoń i można zacząć jeść :) |
Bogate, bakaliowe wnętrze deseru bakaliowego z kaszki manny. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu.
- Zmniejszając ilość kaszki lub zwiększając ilość mleka otrzymać można deser o mniejszej gęstości.
- Ilość i rodzaj bakalii jest dowolny, zależny od naszych upodobań i zawartości spiżarki.
- Zamiast wódki waniliowej (zwłaszcza jeśli deser będą jeść dzieci) można użyć wanilii świeżej lub cukru waniliowego. Należy je wtedy dodać do mleka (pkt. 2).
- Ilość cukru zależy od własnych upodobań.
- Gorące podawać w kokilkach, a schłodzone albo w kokilkach, albo wyjęte z nich.
- Można dodatkowo polać kaszę sosem owocowym lub duszonymi owocami (jabłka duszone z cynamonem i wanilią, żurawina i gruszka duszone z miodem).
Przepis dodany do akcji:
ja uwielbiam kaszkę mannę w każdej postaci! gotowaną na mleku, na rosołku, smażoną... mniam :)
OdpowiedzUsuńdla mnie jedyna dopuszczalna wersja to na mleku. Jakoś nie mogę się do kaszki manny w wersji wytrawnej przekonać...
UsuńPrzepraszam, nie wiem o co chodzi :(
OdpowiedzUsuńNapisałam komentarz, teraz widzę, że jest 4 razy to samo.
Chciałam skasować nadmiar, skasowały się wszystkie i jeszcze wyskoczył komunikat, że nie mogę kasować bo jestem źle zalogowana. Jakaś paranoja :) Przepraszam, widocznie coś nie tak robię :(
nie ma sprawy :) pokasowałam Twoje pokasowane komentarze :D czasem blogger tak ma, że lekko wariuje. Ciekawa jestem tylko, co napisałaś w tym skasowanym komentarzu :)
UsuńW skasowanym komentarzu napisałam odnośnie wersji wytrawnej, że robisz super rosoły i tak zamiast makaronu jakby dać kostkę z kaszy manny to powinno Ci zasmakować :) No chyba, że już próbowałaś i Cię nie przekonało. A dodatkowo dopiszę, że już zrobiłam kaszkę z bakaliami z Twojego przepisu i wyszła pychota. Tylko nie miałam żadnego alkoholu więc było bez :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała Ci kaszka z mojego przepisu :)
UsuńMama czasem robiła taką kaszkę do rosołu, ale ja nie jestem fanką kaszki w wersji wytrawnej.