środa, 26 lutego 2014

Kasza manna - deser bakaliowy

Jak nigdy w Notatniku Kuchennym, dwa przepisy na deser pod rząd! Dzisiaj kasza manna z bakaliami.
Niektórzy mają z nią złe wspomnienia z dzieciństwa, ale dla mnie śniadanie z kaszką manną na mleku to zawsze było "niebo w gębie". Zamiast jednak jeść ją rzadką, na ciepło i z cukrem, jak to było w dzieciństwie, dzisiaj proponuję wersję zwartą, gęstą i mocno bakaliową z lekkim dodatkiem alkoholowym ;)
* KASZKA MANNA Z BAKALIAMI *
kaszka manna z bakaliami - już schłodzona, ale jeszcze w kokilce...
INFO
  • posiłek: deser
  • gatunek: kasza manna
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: w zależności od rodzaju bakalii, ilości cukru i % tłuszczu w mleku
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania: ok. 5 min.
  • czas chłodzenia: min. 2 godz.
SKŁADNIKI
  • kasza manna błyskawiczna 170 g (200 ml)
  • mleko 0,5% 800 ml
  • cukier 25 g (2 łyżki)
  • wódka waniliowa 25 ml (TUTAJ)
  • bakalie w sumie około 250 g, przykładowo u mnie:
    • daktyle 80 g
    • śliwki suszone 60 g
    • rodzynki 50 g
    • migdały 40 g
    • wiórki kokosowe 20 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie bakalie drobno pokroić
  2. W garnku zagotować mleko z cukrem.
  3. Wsypać do gotującego się mleka kaszę mannę, cały czas mieszając mleko rózgą.
  4. Mieszać gotującą się kaszę około 5 minut.
  5. Zdjąć kaszę z ognia, dodać do niej bakalie i wódkę waniliową.
  6. Kaszę z bakaliami i wódką dobrze wymieszać.
  7. Włożyć kaszę do kokilek.
  8. Podawać:
  • od razu, gorące
lub
  • po schłodzeniu w lodówce przez min. 2 godziny.
* SMACZNEGO *
...a tu już kaszka manna wyjęta z kokilki. Łyżka w dłoń i można zacząć jeść :)
Bogate, bakaliowe wnętrze deseru bakaliowego z kaszki manny.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu.
  2. Zmniejszając ilość kaszki lub zwiększając ilość mleka otrzymać można deser o mniejszej gęstości.
  3. Ilość i rodzaj bakalii jest dowolny, zależny od naszych upodobań i zawartości spiżarki.
  4. Zamiast wódki waniliowej (zwłaszcza jeśli deser będą jeść dzieci) można użyć wanilii świeżej lub cukru waniliowego. Należy je wtedy dodać do mleka (pkt. 2).
  5. Ilość cukru zależy od własnych upodobań.
  6. Gorące podawać w kokilkach, a schłodzone albo w kokilkach, albo wyjęte z nich.
  7. Można dodatkowo polać kaszę sosem owocowym lub duszonymi owocami (jabłka duszone z cynamonem i wanilią, żurawina i gruszka duszone z miodem).
Przepis dodany do akcji:
Lekkie desery bez piekarnika

6 komentarzy:

  1. ja uwielbiam kaszkę mannę w każdej postaci! gotowaną na mleku, na rosołku, smażoną... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie jedyna dopuszczalna wersja to na mleku. Jakoś nie mogę się do kaszki manny w wersji wytrawnej przekonać...

      Usuń
  2. Przepraszam, nie wiem o co chodzi :(
    Napisałam komentarz, teraz widzę, że jest 4 razy to samo.
    Chciałam skasować nadmiar, skasowały się wszystkie i jeszcze wyskoczył komunikat, że nie mogę kasować bo jestem źle zalogowana. Jakaś paranoja :) Przepraszam, widocznie coś nie tak robię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy :) pokasowałam Twoje pokasowane komentarze :D czasem blogger tak ma, że lekko wariuje. Ciekawa jestem tylko, co napisałaś w tym skasowanym komentarzu :)

      Usuń
  3. W skasowanym komentarzu napisałam odnośnie wersji wytrawnej, że robisz super rosoły i tak zamiast makaronu jakby dać kostkę z kaszy manny to powinno Ci zasmakować :) No chyba, że już próbowałaś i Cię nie przekonało. A dodatkowo dopiszę, że już zrobiłam kaszkę z bakaliami z Twojego przepisu i wyszła pychota. Tylko nie miałam żadnego alkoholu więc było bez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała Ci kaszka z mojego przepisu :)
      Mama czasem robiła taką kaszkę do rosołu, ale ja nie jestem fanką kaszki w wersji wytrawnej.

      Usuń