sobota, 5 kwietnia 2014

Kurczak pieczony z jabłkiem

Rzadko piekę całego kurczaka, najczęściej przygotowuję w ten sposób same udka. Inauguracja nowego prodiża (DZIĘKUJĘ MAMO I TATO :*) wymagała jednak czegoś spektakularnego i wybór padł na kurczaka. Co prawda miała być kaczka, ale nie dojechała do mojego sklepu mięsnego ;)
* KURCZAK PIECZONY Z JABŁKIEM *
kurczaka podałam z kaszą gryczaną i pęczakiem, surówką z sałaty, ogórka, rzodkiewki i szczypiorku oraz oczywiście z sosem pieczeniowym spod kurczaka
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pieczeń
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4 obiadowe
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas pieczenia: 90 - 120 min.
SKŁADNIKI
  • kurczak 1,5 kg
  • jabłko 1 szt. duża (300 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • żurawina suszona 50 g
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz zielony w ziarnach, jałowiec, majeranek, tymianek
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Namoczyć w wodzie kilka drewnianych patyczków do szaszłyków i kawałek sznurka do pieczenia.
  2. Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.
  3. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
  4. Ząbki czosnku obrać.
  5. Pieprz zielony i jałowiec rozgnieść w moździerzu.
  6. Sól, pieprz, jałowiec, majeranek i tymianek wymieszać.
  7. Kurczaka umyć i natrzeć przyprawami w środku, na zewnątrz i pod skórą. Niewielką ilość przypraw zostawić.
  8. Włożyć do środka kurczaka na przemian 4 ósemki jabłka, ząbki czosnku i połowę żurawiny, tak aby na końcu jeden z kawałków jabłka "zatarasował" otwór w kurczaku ;)
  9. Spiąć skórę wokół otworu w kurczaku mokrymi patyczkami do szaszłyków. Sznurkiem związać oba skrzydełka, a także obie nóżki.
  10. Lekko skropić dno prodiża olejem i położyć w nim kurczaka.
  11. Wokół kurczaka położyć jabłka, cebulę i pozostałą połowę żurawiny. Posypać je pozostałą resztą mieszanki przypraw.
  12. Kurczaka i dodatki skropić olejem.
  13. Piec kurczaka w prodiżu około 90-120 minut od momentu włączenia.
  14. Po tym czasie wyjąć kurczaka z prodiża, a jabłko, cebulę i żurawinę, które piekły się obok kurczaka, zmiksować na gładką masę.
  15. Podawać kurczaka z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka) i sosem ze zmiksowanych dodatków.
     * SMACZNEGO *
    kawałek piersi i skrzydełka z kurczaka, pęczak z sosem pieczeniowym i surówka... mniam...
    POMOCNICZE INFORMACJE
    1. Wszystkie mięsa piekę w prodiżu, więc nie wiem, czy można piec z termoobiegiem. Podany czas jest również "prodiżowy" (temperatura w prodiżu: 200 - 220 stopni). Idealnie sprawdza się w takich momentach termometr do mięsa.
    2. Jeśli patyczki do szaszłyków są zbyt długie, to można je podciąć.

      1 komentarz: