Rzadko piekę całego kurczaka, najczęściej przygotowuję w ten sposób same udka. Inauguracja nowego prodiża (DZIĘKUJĘ MAMO I TATO :*) wymagała jednak czegoś spektakularnego i wybór padł na kurczaka. Co prawda miała być kaczka, ale nie dojechała do mojego sklepu mięsnego ;)
* KURCZAK PIECZONY Z JABŁKIEM *
kurczaka podałam z kaszą gryczaną i pęczakiem, surówką z sałaty, ogórka, rzodkiewki i szczypiorku oraz oczywiście z sosem pieczeniowym spod kurczaka |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pieczeń
- mięso: tak
- ilość porcji: 4 obiadowe
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania: 10 min.
- czas pieczenia: 90 - 120 min.
SKŁADNIKI
- kurczak 1,5 kg
- jabłko 1 szt. duża (300 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- żurawina suszona 50 g
- czosnek 4 ząbki
- sól, pieprz zielony w ziarnach, jałowiec, majeranek, tymianek
- olej
PRZYGOTOWANIE
- Namoczyć w wodzie kilka drewnianych patyczków do szaszłyków i kawałek sznurka do pieczenia.
- Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.
- Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
- Ząbki czosnku obrać.
- Pieprz zielony i jałowiec rozgnieść w moździerzu.
- Sól, pieprz, jałowiec, majeranek i tymianek wymieszać.
- Kurczaka umyć i natrzeć przyprawami w środku, na zewnątrz i pod skórą. Niewielką ilość przypraw zostawić.
- Włożyć do środka kurczaka na przemian 4 ósemki jabłka, ząbki czosnku i połowę żurawiny, tak aby na końcu jeden z kawałków jabłka "zatarasował" otwór w kurczaku ;)
- Spiąć skórę wokół otworu w kurczaku mokrymi patyczkami do szaszłyków. Sznurkiem związać oba skrzydełka, a także obie nóżki.
- Lekko skropić dno prodiża olejem i położyć w nim kurczaka.
- Wokół kurczaka położyć jabłka, cebulę i pozostałą połowę żurawiny. Posypać je pozostałą resztą mieszanki przypraw.
- Kurczaka i dodatki skropić olejem.
- Piec kurczaka w prodiżu około 90-120 minut od momentu włączenia.
- Po tym czasie wyjąć kurczaka z prodiża, a jabłko, cebulę i żurawinę, które piekły się obok kurczaka, zmiksować na gładką masę.
- Podawać kurczaka z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka) i sosem ze zmiksowanych dodatków.
* SMACZNEGO *
kawałek piersi i skrzydełka z kurczaka, pęczak z sosem pieczeniowym i surówka... mniam... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Wszystkie mięsa piekę w prodiżu, więc nie wiem, czy można piec z termoobiegiem. Podany czas jest również "prodiżowy" (temperatura w prodiżu: 200 - 220 stopni). Idealnie sprawdza się w takich momentach termometr do mięsa.
- Jeśli patyczki do szaszłyków są zbyt długie, to można je podciąć.
bardzo smakowita opcja pieczenia kurczaka! mniam :)
OdpowiedzUsuń