Zdarza się, że TeŻet i ja mamy ochotę na smaki z dzieciństwa. Kiedyś znienawidzona, dzisiaj ulubiona czyli:
INFO
- posiłek: dodatek
- gatunek: duszone warzywa
- mięso: nie
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: 620 - 700 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
- czas duszenia: 20 - 30 min.
SKŁADNIKI
- marchewka 350 g (3 szt. duże)
- groszek zielony 1 puszka (400 g)
- masło 20 g
- mąka 20 - 40 g
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozpuścić masło.
- Do garnka wrzucić pokrojoną marchewkę i przez chwilę podduszać na maśle.
- Dolać wody do garnka i dusić pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
- Do uduszonej marchewki dodać groszek z puszki razem z zalewą i doprowadzić całość do wrzenia.
- Odparować nadmiar płynu według własnego uznania.
- Spróbować i dodać sól oraz cukier według własnego smaku.
- Przez sitko przesiać do garnka mąkę i cały czas mieszając gotować aż pozostały płyn zgęstnieje.
- Podawać gorące jako dodatek do obiadu.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kaloryczność można obniżyć nie podduszając marchewki na maśle, tylko od razu ją gotując w wodzie.
- Również odparowanie praktycznie całego płynu pozwala ograniczyć ilość mąki lub ją w ogóle wyeliminować (ja uwielbiam ten gęsty płyn o smaku marchewkowo-groszkowym, więc zostawiam dość dużą ilość).
Przepis dodałam do akcji:
nasz rodzinny ulubiony dodatek do kotleta! mniam :)
OdpowiedzUsuńto rzeczywiście klasyka gatunku :)
OdpowiedzUsuń