wtorek, 15 kwietnia 2014

Klasyka gatunku czyli marchewka z groszkiem

Zdarza się, że TeŻet i ja mamy ochotę na smaki z dzieciństwa. Kiedyś znienawidzona, dzisiaj ulubiona czyli:
* MARCHEWKA Z GROSZKIEM *
marchewka z groszkiem czyli koszmar dzieciństwa ;)
INFO
  • posiłek: dodatek
  • gatunek: duszone warzywa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: 620 - 700 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. 
  • czas duszenia: 20 - 30 min.
SKŁADNIKI
  • marchewka 350 g (3 szt. duże)
  • groszek zielony 1 puszka (400 g)
  • masło 20 g
  • mąka 20 - 40 g
  • sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku rozpuścić masło.
  3. Do garnka wrzucić pokrojoną marchewkę i przez chwilę podduszać na maśle.
  4. Dolać wody do garnka i dusić pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
  5. Do uduszonej marchewki dodać groszek z puszki razem z zalewą i doprowadzić całość do wrzenia.
  6. Odparować nadmiar płynu według własnego uznania.
  7. Spróbować i dodać sól oraz cukier według własnego smaku.
  8. Przez sitko przesiać do garnka mąkę i cały czas mieszając gotować aż pozostały płyn zgęstnieje.
  9. Podawać gorące jako dodatek do obiadu.
* SMACZNEGO *
najbardziej lubię ten gęsty, marchewkowo-groszkowy płyn... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kaloryczność można obniżyć nie podduszając marchewki na maśle, tylko od razu ją gotując w wodzie.
  2. Również odparowanie praktycznie całego płynu pozwala ograniczyć ilość mąki lub ją w ogóle wyeliminować (ja uwielbiam ten gęsty płyn o smaku marchewkowo-groszkowym, więc zostawiam dość dużą ilość).
Przepis dodałam do akcji:
Smaki dzieciństwa

2 komentarze:

  1. nasz rodzinny ulubiony dodatek do kotleta! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to rzeczywiście klasyka gatunku :)

    OdpowiedzUsuń