Z przepisem na pastę serową po raz pierwszy spotkałam się u Hafiji. Nie podała jednak dokładnych proporcji, więc poszperałam trochę w necie i robiąc własną własną wersję tej pasty posiłkowałam się przepisem znalezionym na Stoliku w kropki. Pasta ta jest rzeczywiście niebiańska i daje niesamowite możliwości. Może być podana sama na chlebie albo jako maziu-maziu do kanapek z wędliną albo jako sos do makaronu. Można również czosnek zastąpić szczypiorkiem, koperkiem, rzeżuchą...
Dzisiaj jednak wersja czosnkowa, a inne wersje smakowe na pewno pojawią się też kiedyś w Notatniku Kuchennym :)
Dzisiaj jednak wersja czosnkowa, a inne wersje smakowe na pewno pojawią się też kiedyś w Notatniku Kuchennym :)
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza, obiad
- gatunek: sałatka, pasta, sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 700 kcal.
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100 g
- ser typu feta 100 g
- czosnek 2 ząbki (10 g)
- oliwa 10 g
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek obrać i zmiksować w małym kielichu blendera z połową oliwy.
- Do zmiksowanego czosnku dodać sery i pozostałą połowę oliwy.
- Całość zmiksować na gładką masę.
- Schłodzić w lodówce.
- Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii albo jako sos do gorącego makaronu (przepis u Hafiji TUTAJ).
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast sera z niebieską pleśnią można dodać ser z zieloną pleśnią.
- Pasta jest dość mocno czosnkowa, więc jeśli ktoś nie lubi czosnku można dać go mniej lub pominąć.
- Zamiast czosnku można dodać, np. szczypiorek, koperek, rzeżuchę...
- Jeżeli do blendera nie jest dołączony mały kielich, to wszystkie składniki można włożyć do miski i zblenderować je wszystkie razem "stopą" blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz