piątek, 25 kwietnia 2014

Czosnkowa pasta z sera pleśniowego i fety

Z przepisem na pastę serową po raz pierwszy spotkałam się u Hafiji. Nie podała jednak dokładnych proporcji, więc poszperałam trochę w necie i robiąc własną własną wersję tej pasty posiłkowałam się przepisem znalezionym na Stoliku w kropki. Pasta ta jest rzeczywiście niebiańska i daje niesamowite możliwości. Może być podana sama na chlebie albo jako maziu-maziu do kanapek z wędliną albo jako sos do makaronu. Można również czosnek zastąpić szczypiorkiem, koperkiem, rzeżuchą...
Dzisiaj jednak wersja czosnkowa, a inne wersje smakowe na pewno pojawią się też kiedyś w Notatniku Kuchennym :)
* CZOSNKOWA PASTA Z SERA PLEŚNIOWEGO
I FETY *
pasta z sera pleśniowego i fety...
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza, obiad
  • gatunek: sałatka, pasta, sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 700 kcal.
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100 g
  • ser typu feta 100 g
  • czosnek 2 ząbki (10 g)
  • oliwa 10 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek obrać i zmiksować w małym kielichu blendera z połową oliwy.
  2. Do zmiksowanego czosnku dodać sery i pozostałą połowę oliwy.
  3. Całość zmiksować na gładką masę.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii albo jako sos do gorącego makaronu (przepis u Hafiji TUTAJ).
* SMACZNEGO *
...o cudnym czosnkowym smaku :)\
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast sera z niebieską pleśnią można dodać ser z zieloną pleśnią.
  2. Pasta jest dość mocno czosnkowa, więc jeśli ktoś nie lubi czosnku można dać go mniej lub pominąć.
  3. Zamiast czosnku można dodać, np. szczypiorek, koperek, rzeżuchę...
  4. Jeżeli do blendera nie jest dołączony mały kielich, to wszystkie składniki można włożyć do miski i zblenderować je wszystkie razem "stopą" blendera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz