Wielkanoc ma dla mnie smak rzeżuchy. W dzieciństwie zawsze siałyśmy ją z Siostrą w ogromnych ilościach, oczywiście na wacie lub ligninie. U Siostry najmłodsze pokolenie kontynuuje tę tradycję (fotka TUTAJ), a w domu TeŻeta i moim - ja (TUTAJ). W tym roku chyba jednak przesadziłam z ilością i pomimo dodawania rzeżuchy do każdej kanapki i jajka na twardo, nadal mam jej w domu kilka poletek ;) W związku z tym, dzisiaj przepis na pastę z rzeżuchy. Inspirowałam się wcześniej wypróbowanym przeze mnie przepisem na czosnkową pastę z sera pleśniowego i fety.
* PASTA Z RZEŻUCHY I SERA PLEŚNIOWEGO *
kanapki z pastą z rzeżuchy i jeszcze nie zjedzone poletka rzeżuchy |
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza, obiad
- gatunek: sałatka, pasta, sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 1000 kcal.
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią 200 g
- rzeżucha 3 duże garści
- oliwa 25 ml
PRZYGOTOWANIE
- Rzeżuchę wyrwać z waty i zmiksować w małym kielichu blendera z oliwą.
- Do zmiksowanej rzeżuchy dodać pokrojony w kostkę ser.
- Całość zmiksować na gładką masę.
- Schłodzić w lodówce.
- Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii albo jako sos do gorącego makaronu
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast sera z niebieską pleśnią można dodać ser z zieloną pleśnią.
- Połowę sera można zastąpić serem feta.
- Zamiast rzeżuchy można dodać, np. szczypiorek, koperek, czosnek...
- Aby uzyskać jeszcze mocniejszy smak rzeżuchy można zwiększyć ilość rzeżuchy nawet dwukrotnie.
- Jeżeli do blendera nie jest dołączony mały kielich, to wszystkie składniki można włożyć do miski i zblenderować je wszystkie razem "stopą" blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz