Idea dania jest prosta, wykonanie też, a smak niezapomniany.
* KARKÓWKA DUSZONA W CEBULI I MUSZTARDZIE *
karkówka duszona w cebuli i musztardzie podana z brązowym ryżem |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. 2700 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron/ryż)
- czas przygotowania: 15 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
- czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- karkówka 700 g
- cebula 4 szt. duże (500 g)
- por biała część kawałek (50 g)
- rosół 500 ml
- musztarda 100 g - przepis TUTAJ, TUTAJ lub TUTAJ
- czosnek 5 ząbków dużych
- olej 20 g
- sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Karkówkę pokroić w plastry i rozbić je delikatnie tłuczkiem.
- Zamarynować kawałki mięsa w soli, pieprzu mielonym i suszonym majeranku.
- Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
- Cebulę i pora pokroić w piórka.
- W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
- Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę i pora.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Do cebuli dodać musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
- Do woka wrzucić mięso, dolać rosół, dobrze wymieszać i przykryć woka.
- Całość postawić na najmniejszy ogień i dusić 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec duszenia odparować nadmiar płynu, spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
- Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem, ryżem...
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast karkówki można użyć szynki lub łopatki.
- Ilość musztardy zależy od jej ostrości i naszych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz