środa, 7 maja 2014

Pasta z puszki czyli śledzie w pomidorach z serem

TeŻet i ja bardzo lubimy różnego rodzaju pasty do kanapek. Ostatnio do przepisu na czosnkową pastę serową zużyłam połowę kostki typu feta (TUTAJ), więc trzeba było coś zrobić z jej drugą połową. Sery tego typu dobrze się komponują z rybami (z tuńczykiem przepis jest TUTAJ, z wędzonym łososiem - TU), więc tym razem mój wybór padł na "zapuszkowane" śledzie w pomidorach.
* PASTA ZE ŚLEDZI W POMIDORACH I SERA *
Śledzie, sos pomidorowy i ser... mniam...
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
  • gatunek: sałatka, pasta
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 550 kcal.
  • czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
  • śledzie w pomidorach 1 puszka (170 g)
  • ser typu feta 100 g
  • koperek suszony
PRZYGOTOWANIE
  1. Śledzie razem z sosem pomidorowym przełożyć do małego kielicha blendera.
  2. Dobrze zmiksować.
  3. Do śledzi dodać ser i koperek.
  4. Całość zmiksować na gładką masę.
  5. Schłodzić w lodówce.
  6. Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii.
* SMACZNEGO *
wygląd mało apetyczny, ale smak boski :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast śledzi w pomidorach można dać dowolną rybę (np. szprotki lub makrelę) w takim sosie.
  2. Koperek suszony można zastąpić świeżym, ale wtedy trzeba go drobno posiekać i zmiksować z rybą w punkcie 1.
  3. Jeżeli do blendera nie jest dołączony mały kielich, to wszystkie składniki można włożyć do miski i zblenderować je wszystkie razem "stopą" blendera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz