TeŻet i ja bardzo lubimy różnego rodzaju pasty do kanapek. Ostatnio do przepisu na czosnkową pastę serową zużyłam połowę kostki typu feta (TUTAJ), więc trzeba było coś zrobić z jej drugą połową. Sery tego typu dobrze się komponują z rybami (z tuńczykiem przepis jest TUTAJ, z wędzonym łososiem - TU), więc tym razem mój wybór padł na "zapuszkowane" śledzie w pomidorach.
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
- gatunek: sałatka, pasta
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 550 kcal.
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- śledzie w pomidorach 1 puszka (170 g)
- ser typu feta 100 g
- koperek suszony
PRZYGOTOWANIE
- Śledzie razem z sosem pomidorowym przełożyć do małego kielicha blendera.
- Dobrze zmiksować.
- Do śledzi dodać ser i koperek.
- Całość zmiksować na gładką masę.
- Schłodzić w lodówce.
- Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast śledzi w pomidorach można dać dowolną rybę (np. szprotki lub makrelę) w takim sosie.
- Koperek suszony można zastąpić świeżym, ale wtedy trzeba go drobno posiekać i zmiksować z rybą w punkcie 1.
- Jeżeli do blendera nie jest dołączony mały kielich, to wszystkie składniki można włożyć do miski i zblenderować je wszystkie razem "stopą" blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz