piątek, 9 maja 2014

Botwinkowo-serowy sos do spaghetti

Wiosna przyszła i czas na młode warzywa. Jednym z naszych ulubionych warzyw wiosennych jest botwinka. Najczęściej jemy ją w postaci zupy (przepis TUTAJ), ale w zeszłym roku wykorzystałam ją również jako składnik tarty (TU). W tym roku odkryłam, że botwinka jest również idealnym warzywem na sos do makaronu :)
* BOTWINKOWO-SEROWY SOS DO SPAGHETTI *
botwinka + makaron = WNM ;)
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1500 kcal + kalorie z makaronu
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • botwinka 2 pęczki (650 g)
  • śmietana 12% 180 g
  • ser z niebieską pleśnią 200 g
  • cebula 100 g (1 szt. duża)
  • masło 50 g
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz czarny  mielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
  2. Liście i łodygi botwinki posiekać, a buraczki z botwinki pokroić w drobną kostkę.
  3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
  4. W garnku rozgrzać masło i dodać do niego cebulę z czosnkiem. Zeszklić warzywa.
  5. Do garnka dodać botwinkę (buraczki, łodygi i liście) i doprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  6. Całość dobrze wymieszać i dusić przez około 15 minut.
  7. Do botwinki dodać zahartowaną śmietaną i pokrojony ser.
  8. Wszystko dobrze wymieszać aż ser się rozpuści.
  9. Podawać gorące jako sos do makaronu.
* SMACZNEGO *
botwinkowo-serowy sos i spaghetti... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Potrawy nie soliłam, gdyż ser z niebieską pleśnią sam w sobie jest dość słony.
  2. Ser z niebieską pleśnią można zastąpić innym serem pleśniowym, np. camembertem lub brie, ale wtedy trzeba sos dodatkowo dosolić.
  3. Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz