Wiosna przyszła i czas na młode warzywa. Jednym z naszych ulubionych warzyw wiosennych jest botwinka. Najczęściej jemy ją w postaci zupy (przepis TUTAJ), ale w zeszłym roku wykorzystałam ją również jako składnik tarty (TU). W tym roku odkryłam, że botwinka jest również idealnym warzywem na sos do makaronu :)
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1500 kcal + kalorie z makaronu
- czas przygotowania: 15 min.
- czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- botwinka 2 pęczki (650 g)
- śmietana 12% 180 g
- ser z niebieską pleśnią 200 g
- cebula 100 g (1 szt. duża)
- masło 50 g
- czosnek 3 ząbki
- pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek i cebulę drobno posiekać.
- Liście i łodygi botwinki posiekać, a buraczki z botwinki pokroić w drobną kostkę.
- Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać masło i dodać do niego cebulę z czosnkiem. Zeszklić warzywa.
- Do garnka dodać botwinkę (buraczki, łodygi i liście) i doprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Całość dobrze wymieszać i dusić przez około 15 minut.
- Do botwinki dodać zahartowaną śmietaną i pokrojony ser.
- Wszystko dobrze wymieszać aż ser się rozpuści.
- Podawać gorące jako sos do makaronu.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Potrawy nie soliłam, gdyż ser z niebieską pleśnią sam w sobie jest dość słony.
- Ser z niebieską pleśnią można zastąpić innym serem pleśniowym, np. camembertem lub brie, ale wtedy trzeba sos dodatkowo dosolić.
- Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz