Mąka gryczana kojarzy mi się z kuchnią rosyjską i blinami. W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na 100% gryczane bliny (TU) i na bliny gryczano-pszenne (TUTAJ). Tym razem mąkę gryczaną postanowiłam wykorzystać do naleśników. Wyszły inne niz zwykłe pszenne, o bardzo zdecydowanym smaku gryczanym z cudownym aromatem świeżych ziół. Idealne do wszelkiego rodzaju wytrawnych dań.
* NALEŚNIKI PSZENNO-GRYCZANE Z WIOSENNYMI ZIOŁAMI *
INFO
- posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, drugie śniadanie, impreza,
- gatunek: naleśniki
- mięso: nie
- ilość porcji: 13-15 średnio grubych naleśników
- kalorie w całości: ok. 1500 kcal
- czas przygotowania: 5 min. (+ 30 min. czekania; + ok. 30 min. smażenia)
SKŁADNIKI
- jajko 1 szt.
- piwo jasne 250 ml
- woda 300 ml
- mąka pszenna 175 g
- mąka gryczana 125 g
- koperek świeży 0,5 pęczka
- natka pietruszki świeża 0,5 pęczka
- szczypiorek 0,5 pęczka
- sól, pieprz czarny mielony
- olej 25 ml
PRZYGOTOWANIE
- Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki umyć, trochę posiekać, wrzucić do blendera, zmiksować z solą i pieprzem.
- Jajko wrzucić do blendera i zmiksować razem z zieleniną.
- Dolać wodę i piwo. Zmiksować.
- Dosypywać powoli oba rodzaje mąki, ciągle miksując.
- Gotowe ciasto odstawić do lodówki na ok. 30 min.
- Rozgrzaną patelnię smarować olejem, wylewać ciasto i smażyć naleśniki.
- Zawinąć w naleśniki wybrane nadzienie (przepisy można znaleźć TUTAJ, w rozdziale pasty).
POMOCNICZE INFORMACJE
- Powyższe ciasto używam do nadzień wytrawnych. Do słodkich naleśników robię inne ciasto.
- Można dać mniej mąki, naleśniki będą cieńsze (i mniej kaloryczne).
- Standardowe, wytrawne ciasto naleśnikowe pszenne znaleźć można (TUTAJ).
- Przepis na roladki z wykorzystaniem naleśników pszenno-gryczanych jest TU.
bardzo lubię naleśniki z dodatkiem maki gryczanej a z ziołami jeszcze nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńa ja właśnie na odwrót :) często dodaję jakąś zieleninę do ciasta naleśnikowego, a z dodatkiem mąki gryczanej jeszcze ich nie robiłam
Usuń