środa, 14 maja 2014

Naleśniki pszenno-gryczane z wiosennymi ziołami

Mąka gryczana kojarzy mi się z kuchnią rosyjską i blinami. W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na 100% gryczane bliny (TU) i na bliny gryczano-pszenne (TUTAJ). Tym razem mąkę gryczaną postanowiłam wykorzystać do naleśników. Wyszły inne niz zwykłe pszenne, o bardzo zdecydowanym smaku gryczanym z cudownym aromatem świeżych ziół. Idealne do wszelkiego rodzaju wytrawnych dań.
* NALEŚNIKI PSZENNO-GRYCZANE Z WIOSENNYMI ZIOŁAMI *
naleśniki pszenno-gryczane o ciemnym, gryczanym kolorze, z zielonymi plamkami ziół
INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, drugie śniadanie, impreza, 
  • gatunek: naleśniki
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 13-15 średnio grubych naleśników
  • kalorie w całości: ok. 1500 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. (+ 30 min. czekania; + ok. 30 min. smażenia)
SKŁADNIKI
  • jajko 1 szt.
  • piwo jasne 250 ml
  • woda 300 ml
  • mąka pszenna 175 g
  • mąka gryczana 125 g
  • koperek świeży 0,5 pęczka
  • natka pietruszki świeża 0,5 pęczka
  • szczypiorek 0,5 pęczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej 25 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki umyć, trochę posiekać, wrzucić do blendera, zmiksować z solą i pieprzem.
  2. Jajko wrzucić do blendera i zmiksować razem z zieleniną.
  3. Dolać wodę i piwo. Zmiksować.
  4. Dosypywać powoli oba rodzaje mąki, ciągle miksując.
  5. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  6. Rozgrzaną patelnię smarować olejem, wylewać ciasto i smażyć naleśniki.
  7. Zawinąć w naleśniki wybrane nadzienie (przepisy można znaleźć TUTAJ, w rozdziale pasty).
* SMACZNEGO *
smakują jeszcze lepiej niż wyglądają ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Powyższe ciasto używam do nadzień wytrawnych. Do słodkich naleśników robię inne ciasto.
  2. Można dać mniej mąki, naleśniki będą cieńsze (i mniej kaloryczne).
  3. Standardowe, wytrawne ciasto naleśnikowe pszenne znaleźć można (TUTAJ).
  4. Przepis na roladki z wykorzystaniem naleśników pszenno-gryczanych jest TU.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię naleśniki z dodatkiem maki gryczanej a z ziołami jeszcze nie robiłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja właśnie na odwrót :) często dodaję jakąś zieleninę do ciasta naleśnikowego, a z dodatkiem mąki gryczanej jeszcze ich nie robiłam

      Usuń