sobota, 17 maja 2014

Roladki naleśnikowe z wędzoną makrelą

Dzisiaj pomysł na danie, które często robię jako drugie śniadanie do pracy. Podaję je również na naszych imprezach. Nie jest to stricte przepis a raczej pomysł na danie, gdyż za każdym razem kiedy je robię, to zawartość lodówki dyktuje, co będzie zawinięte w naleśnikowych roladkach.
*ROLADKI NALEŚNIKOWE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ*
kolorowe wnętrze roladki :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza,
  • gatunek: roladki naleśnikowe
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 10 roladek
  • kalorie w całości w tej wersji: ok. 2000 kcal
  • czas przygotowania: 10 min. (+ czas przygotowania naleśników + czas chłodzenia roladek w lodówce)
SKŁADNIKI
  • 10 naleśników pszenno-gryczanych (przepis TUTAJ) lub pszennych (TU)
  • makrela wędzona 1 szt. (200 g mięsa)
  • ser do smarowania kanapek 300 g (u mnie 2 szt. Bielucha)
  • papryka czerwona 100 g (0,5 szt.)
  • ogórek 80 g
  • sałata lodowa 80 g
  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki - po 10 łodyżek
PRZYGOTOWANIE
  1. Makrelę wędzoną oczyścić z ości.
  2. Paprykę i ogórka pokroić w 10 pasków.
  3. Sałatę podrzeć na kawałki.
  4. Naleśnik posmarować serkiem kanapkowym, ułożyć na nim makrele i warzywa.
  5. Naleśnik zawinąć w ścisły rulon i zawinąć w folię aluminową.
  6. Powtórzyć pkt 4 i 5 z każdym naleśnikiem.
  7. Włożyć zawinięte naleśniki do lodówki na minimum 1 godzinę.
  8. Podawać w postaci ruloników w folii aluminiowej (tak jemy je w pracy) lub pokrojone jak sushi (tak podaję je na imprezach).
* SMACZNEGO *
do wędzonej makreli świetnie pasują naleśniki pszenno-gryczane z ziołami (przepis TUTAJ).
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast makreli wędzonej można użyć dowolnej, wędzonej ryby (dorsza, łososia, halibuta...)
  2. To, jakie warzywa wylądują w rulonikach zależy od tego, co znajdę w lodówce ;)
  3. Do roladek lubię też dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę, ale tym razem nie miałam go w lodówce.

2 komentarze: