Dzisiaj pomysł na danie, które często robię jako drugie śniadanie do pracy. Podaję je również na naszych imprezach. Nie jest to stricte przepis a raczej pomysł na danie, gdyż za każdym razem kiedy je robię, to zawartość lodówki dyktuje, co będzie zawinięte w naleśnikowych roladkach.
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza,
- gatunek: roladki naleśnikowe
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 10 roladek
- kalorie w całości w tej wersji: ok. 2000 kcal
- czas przygotowania: 10 min. (+ czas przygotowania naleśników + czas chłodzenia roladek w lodówce)
SKŁADNIKI
- 10 naleśników pszenno-gryczanych (przepis TUTAJ) lub pszennych (TU)
- makrela wędzona 1 szt. (200 g mięsa)
- ser do smarowania kanapek 300 g (u mnie 2 szt. Bielucha)
- papryka czerwona 100 g (0,5 szt.)
- ogórek 80 g
- sałata lodowa 80 g
- szczypiorek, koperek, natka pietruszki - po 10 łodyżek
PRZYGOTOWANIE
- Makrelę wędzoną oczyścić z ości.
- Paprykę i ogórka pokroić w 10 pasków.
- Sałatę podrzeć na kawałki.
- Naleśnik posmarować serkiem kanapkowym, ułożyć na nim makrele i warzywa.
- Naleśnik zawinąć w ścisły rulon i zawinąć w folię aluminową.
- Powtórzyć pkt 4 i 5 z każdym naleśnikiem.
- Włożyć zawinięte naleśniki do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Podawać w postaci ruloników w folii aluminiowej (tak jemy je w pracy) lub pokrojone jak sushi (tak podaję je na imprezach).
* SMACZNEGO *
do wędzonej makreli świetnie pasują naleśniki pszenno-gryczane z ziołami (przepis TUTAJ). |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast makreli wędzonej można użyć dowolnej, wędzonej ryby (dorsza, łososia, halibuta...)
- To, jakie warzywa wylądują w rulonikach zależy od tego, co znajdę w lodówce ;)
- Do roladek lubię też dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę, ale tym razem nie miałam go w lodówce.
Z ryba jeszcze nie jadlam.
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Usuń