poniedziałek, 19 maja 2014

Mleko+cytryna=twaróg domowy

Pamiętam z dzieciństwa pobyty u Babci. Zawsze rano siostra i ja dostawałyśmy od Niej kubeczek z domowym, własnoręcznie przyrządzonym twarogiem. Pamiętam też gazę z ociekającym twarogiem w babcinej kuchni. Niestety, nie pamiętam, jak Babci twaróg robiła...
Przeszukując internet znalazłam mnóstwo stron, jak zrobić domowy ser. Większość przepisów wymaga jednak podpuszczki. Jako że od jakiegoś czasu wszystko gotuję w pośpiechu, to zrezygnowałam z tego pomysłu. Aż znalazłam u Faceta (TUTAJ) przepis na domowy ser bez podpuszczki. Zamiast niej jest cytryna. I twarożek też smakuje jak  Babci :)
Po pierwszej próbie bez dodatków smakowych postanowiłam jednak trochę podkręcić jego smak. Wybrałam do tego płatki chilli. Twaróg wyszedł cudownie ostro-słony.
* TWARÓG DOMOWY Z PŁATKAMI CHILLI *
twaróg domowy czerwony od płatków chilli :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, dodatek, impreza
  • gatunek: twaróg
  • mięso: nie
  • waga gotowego sera: około 280 g 
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania: ok. 30 min.
  • czas chłodzenia: min. 12 godz.
SKŁADNIKI
  • mleko NIE UHT!! 3,2% 2 litry
  • sok z cytryny 10 łyżek (2,5 szt.)
  • sól 1,5 łyżeczki
  • papryka chilli w płatkach 1,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Wycisnąć sok z cytryn.
  2. Zagotować mleko w garnku.
  3. Zmniejszyć ogień pod garnkiem z mlekiem.
  4. Ciągle mieszając dodać sok z cytryny.
  5. Gotować jeszcze kilka minut.
  6. Wyłożyć gazą durszlak i wylać na niego zawartość garnka.
  7. Odsączać serwatkę przez kilka minut, a gdy ser przestanie parzyć w ręce dokładnie wycisnąć nadmiar serwatki (przez zawiniętą gazę).
  8. Rozwinąć gazę, dodać sól i płatki chilli.
  9. Całość dobrze wymieszać.
  10. Znów zwinąć gazę, formując z sera kulkę i jeszcze raz wycisnąć.
  11. Wstawić ser w zaciśniętej gazie, obciążony czymś ciężkim do lodówki na minimum 12 godzin.
  12. Podawać samodzielnie albo jako składnik sałatek, past itp...
* SMACZNEGO *
Widać, że twaróg ma grudkowatą strukturę, ale jest dość zwarty i można pokroić go na kawałki, które się nie rozpadają (fotka już niedługo ;) )
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. ABSOLUTNI NIE MOŻE BYĆ MLEKO UHT!!!!!
  2. Można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, ale 0,5% to może być jednak za mało ;)
  3. Zamiast płatków chilli można dodać dowolną przyprawę, suszone i świeże zioła albo i nie dodawać; co komu w duszy gra.
  4. To, co odcieka z sera, to serwatka. Jeżeli ktoś lubi, to można ser odcedzić nad garnkiem/miską i serwatkę wypić.
  5. Jeśli nie dodamy przypraw, a dziecko pije już krowie mleko, to można spokojnie taki serek podać maluchowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz