Kilka dni temu w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis na domowy twaróg z płatkami chilli, a dzisiaj zapraszam na sałatkę z jego udziałem. Jest to bliźniacza sałatka do tej, którą wrzuciłam TUTAJ w czerwcu 2011 roku. Też zawiera szparagi, ser i owoce :)
* SAŁATKA SZPARAGOWO-SEROWO-ŻURAWINOWA *
delikatne szparagi z ostrym twarogiem z chilli i słodkimi żurawinami |
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 600 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 8 min.
SKŁADNIKI
- szparagi 1 pęczek
- twaróg domowy z płatkami chilli (przepis TUTAJ) 200 g
- suszona żurawina 50 g
- oliwa
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Od szparagów odłamać twarde końcówki. Z pozostałej części odkroić główki szparagów od ich środkowej części.
- Na parze gotować środki szparagów ok. 5 min. Po tym czasie dorzucić główki szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min.
- Wyłożyć szparagi na talerz.
- Twaróg pokroić na kawałki i ułożyć na szparagach.
- Posypać szparagi i ser żurawiną.
- Skropić cytryną i oliwą.
- Jeśli używamy zwykłego twarogu, to należy sałatkę lekko posolić i posypać płatkami płatkami chilli.
- Kaloryczność sałatki zależy od rodzaju użytego twarogu i ilości żurawiny.
- Wydaje mi się, że pasującym dodatkiem będą drobno posiekane orzechy.
- Inna wersja tej sałatki, z serem pleśniowym i truskawkami jest TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz