piątek, 23 maja 2014

Sałatka szparagowo-serowo-żurawinowa

Kilka dni temu w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis na domowy twaróg z płatkami chilli, a dzisiaj zapraszam na sałatkę z jego udziałem. Jest to bliźniacza sałatka do tej, którą wrzuciłam TUTAJ w czerwcu 2011 roku. Też zawiera szparagi, ser i owoce :)
* SAŁATKA SZPARAGOWO-SEROWO-ŻURAWINOWA *
delikatne szparagi z ostrym twarogiem z chilli i słodkimi żurawinami
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 600 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: 8 min.
SKŁADNIKI
  • szparagi 1 pęczek
  • twaróg domowy z płatkami chilli (przepis TUTAJ) 200 g
  • suszona żurawina 50 g
  • oliwa
  • sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Od szparagów odłamać twarde końcówki. Z pozostałej części odkroić główki szparagów od ich środkowej części.
  2. Na parze gotować środki szparagów ok. 5 min. Po tym czasie dorzucić główki szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min.
  3. Wyłożyć szparagi na talerz.
  4. Twaróg pokroić na kawałki i ułożyć na szparagach.
  5. Posypać szparagi i ser żurawiną.
  6. Skropić cytryną i oliwą.
* SMACZNEGO *
widać, że twaróg, pomimo swojej grudkowatej konsystencji, jest bardzo zwarty
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli używamy zwykłego twarogu, to należy sałatkę lekko posolić i posypać płatkami płatkami chilli.
  2. Kaloryczność sałatki zależy od rodzaju użytego twarogu i ilości żurawiny.
  3. Wydaje mi się, że pasującym dodatkiem będą drobno posiekane orzechy.
  4. Inna wersja tej sałatki, z serem pleśniowym i truskawkami jest TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz