Od dawna TeŻet i ja mieliśmy ochotę na kaczkę. W przeciwieństwie do kwietniowego podejścia do niej, kiedy to obiekt pożądania nie dojechał do mojego sklepu mięsnego (co z tego wynikło w naszej kuchni można sprawdzić TUTAJ), tym razem udało mi się kaczkę dorwać. Upiekłam ją tradycyjnie, w polskich smakach i wyszła po prostu boska! Nie za sucha, lekko słodkawa i z wyraźnym zapachem majeranku.
* KACZKA W MAJERANKU PIECZONA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ *
![]() |
Tradycyjnie pieczona kaczka z majerankiem, jabłkami i żurawiną. A do niej tradycyjne ziemniaki ugotowane w mundurkach i podane z koperkiem oraz duszone buraczki |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pieczeń
- mięso: tak
- ilość porcji: 4 obiadowe
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania: 10 min.
- czas pieczenia: 90 min.
SKŁADNIKI
- kaczka 1,7 kg
- jabłko 1 szt. (230 g)
- żurawina suszona 50 g
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek
- olej
PRZYGOTOWANIE
- Namoczyć w wodzie kilka drewnianych patyczków do szaszłyków i kawałek sznurka do pieczenia.
- Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.
- Sól, pieprz i majeranek wymieszać.
- Kaczkę umyć i natrzeć przyprawami w środku, na zewnątrz i pod skórą.
- Włożyć do środka kaczki kawałki jabłek i żurawinę, tak aby na końcu jeden z kawałków jabłka "zatarasował" otwór w kaczce ;)
- Spiąć skórę wokół otworu w kaczce mokrymi patyczkami do szaszłyków. Sznurkiem związać oba skrzydełka, a także obie nóżki.
- Lekko skropić dno prodiża olejem i położyć w nim kaczkę.
- Piec kaczkę w prodiżu około 90 minut od momentu włączenia urządzenia.
- Od czasu do czasu prodiż otworzyć i wytapiającym się tłuszczem podlać kaczkę od góry.
- Po tym czasie wyjąć kaczkę z prodiża, a tłuszcz, który się z niej wytopił, zlać i wykorzystać w innych potrawach (na przykład do rosołu).
- Podawać kaczkę z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka, sałatka itp.).
* SMACZNEGO *
![]() |
udko i skrzydełko z pieczonej kaczki, jabłko i żurawina pieczone w kaczce, ziemniaki z koperkiem i duszone buraczki czyli obiad-marzenie ;) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Wszystkie mięsa piekę w prodiżu, więc nie wiem, czy można piec z termoobiegiem. Podany czas jest również "prodiżowy" (temperatura w prodiżu: 200 - 220 stopni). Idealnie sprawdza się w takich momentach termometr do mięsa.
- Jeśli patyczki do szaszłyków są zbyt długie, to można je podciąć.
- Tłuszcz, który wytopił się w trakcie pieczenia studzę, wkładam do lodówki i używam do smażenia jak zwykłego smalcu oraz do dosmaczania różnych potraw.
- Po zjedzeniu kaczki, z jej resztek (kości, chrząstki, skórki) można ugotować pyszny rosół. Przepis TUTAJ.
ale musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na taką kaczuchę:)
OdpowiedzUsuńCzy połowę kaczki piec tyle samo?
OdpowiedzUsuń