środa, 28 maja 2014

Tradycyjna kaczka w majeranku pieczona z jabłkiem

Od dawna TeŻet i ja mieliśmy ochotę na kaczkę. W przeciwieństwie do kwietniowego podejścia do niej, kiedy to obiekt pożądania nie dojechał do mojego sklepu mięsnego (co z tego wynikło w naszej kuchni można sprawdzić TUTAJ), tym razem udało mi się kaczkę dorwać. Upiekłam ją tradycyjnie, w polskich smakach i wyszła po prostu boska! Nie za sucha, lekko słodkawa i z wyraźnym zapachem majeranku.
* KACZKA W MAJERANKU PIECZONA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ *
Tradycyjnie pieczona kaczka z majerankiem, jabłkami i żurawiną. A do niej tradycyjne ziemniaki ugotowane w mundurkach i podane z koperkiem oraz duszone buraczki
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pieczeń
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4 obiadowe
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas pieczenia: 90 min.
SKŁADNIKI
  • kaczka 1,7 kg
  • jabłko 1 szt. (230 g)
  • żurawina suszona 50 g
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Namoczyć w wodzie kilka drewnianych patyczków do szaszłyków i kawałek sznurka do pieczenia.
  2. Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.
  3. Sól, pieprz i majeranek wymieszać.
  4. Kaczkę umyć i natrzeć przyprawami w środku, na zewnątrz i pod skórą.
  5. Włożyć do środka kaczki kawałki jabłek i żurawinę, tak aby na końcu jeden z kawałków jabłka "zatarasował" otwór w kaczce ;)
  6. Spiąć skórę wokół otworu w kaczce mokrymi patyczkami do szaszłyków. Sznurkiem związać oba skrzydełka, a także obie nóżki.
  7. Lekko skropić dno prodiża olejem i położyć w nim kaczkę.
  8. Piec kaczkę w prodiżu około 90 minut od momentu włączenia urządzenia.
  9. Od czasu do czasu prodiż otworzyć i wytapiającym się tłuszczem podlać kaczkę od góry.
  10. Po tym czasie wyjąć kaczkę z prodiża, a tłuszcz, który się z niej wytopił, zlać i wykorzystać w innych potrawach (na przykład do rosołu).
  11. Podawać kaczkę z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka, sałatka itp.).
     * SMACZNEGO *
    udko i skrzydełko z pieczonej kaczki, jabłko i żurawina pieczone w kaczce, ziemniaki z koperkiem i duszone buraczki czyli obiad-marzenie ;)
    POMOCNICZE INFORMACJE
    1. Wszystkie mięsa piekę w prodiżu, więc nie wiem, czy można piec z termoobiegiem. Podany czas jest również "prodiżowy" (temperatura w prodiżu: 200 - 220 stopni). Idealnie sprawdza się w takich momentach termometr do mięsa.
    2. Jeśli patyczki do szaszłyków są zbyt długie, to można je podciąć.
    3. Tłuszcz, który wytopił się w trakcie pieczenia studzę, wkładam do lodówki i używam do smażenia jak zwykłego smalcu oraz do dosmaczania różnych potraw.
    4. Po zjedzeniu kaczki, z jej resztek (kości, chrząstki, skórki) można ugotować pyszny rosół. Przepis TUTAJ.

    2 komentarze: