Od dawna TeŻet i ja mieliśmy ochotę na kaczkę. W przeciwieństwie do kwietniowego podejścia do niej, kiedy to obiekt pożądania nie dojechał do mojego sklepu mięsnego (co z tego wynikło w naszej kuchni można sprawdzić TUTAJ), tym razem udało mi się kaczkę dorwać. Upiekłam ją tradycyjnie, w polskich smakach i wyszła po prostu boska! Nie za sucha, lekko słodkawa i z wyraźnym zapachem majeranku.
* KACZKA W MAJERANKU PIECZONA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ *
![]()  | 
| Tradycyjnie pieczona kaczka z majerankiem, jabłkami i żurawiną. A do niej tradycyjne ziemniaki ugotowane w mundurkach i podane z koperkiem oraz duszone buraczki | 
INFO
- posiłek: obiad
 - gatunek: pieczeń
 - mięso: tak
 
- ilość porcji: 4 obiadowe
 - kalorie w całości: ???
 - czas przygotowania: 10 min.
 - czas pieczenia: 90 min.
 
SKŁADNIKI
- kaczka 1,7 kg
 - jabłko 1 szt. (230 g)
 - żurawina suszona 50 g
 - sól, pieprz czarny mielony, majeranek
 - olej
 
PRZYGOTOWANIE
- Namoczyć w wodzie kilka drewnianych patyczków do szaszłyków i kawałek sznurka do pieczenia.
 - Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.
 - Sól, pieprz i majeranek wymieszać.
 - Kaczkę umyć i natrzeć przyprawami w środku, na zewnątrz i pod skórą.
 - Włożyć do środka kaczki kawałki jabłek i żurawinę, tak aby na końcu jeden z kawałków jabłka "zatarasował" otwór w kaczce ;)
 - Spiąć skórę wokół otworu w kaczce mokrymi patyczkami do szaszłyków. Sznurkiem związać oba skrzydełka, a także obie nóżki.
 - Lekko skropić dno prodiża olejem i położyć w nim kaczkę.
 - Piec kaczkę w prodiżu około 90 minut od momentu włączenia urządzenia.
 - Od czasu do czasu prodiż otworzyć i wytapiającym się tłuszczem podlać kaczkę od góry.
 - Po tym czasie wyjąć kaczkę z prodiża, a tłuszcz, który się z niej wytopił, zlać i wykorzystać w innych potrawach (na przykład do rosołu).
 - Podawać kaczkę z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka, sałatka itp.).
 
 * SMACZNEGO *
![]()  | 
| udko i skrzydełko z pieczonej kaczki, jabłko i żurawina pieczone w kaczce, ziemniaki z koperkiem i duszone buraczki czyli obiad-marzenie ;) | 
POMOCNICZE INFORMACJE
- Wszystkie mięsa piekę w prodiżu, więc nie wiem, czy można piec z termoobiegiem. Podany czas jest również "prodiżowy" (temperatura w prodiżu: 200 - 220 stopni). Idealnie sprawdza się w takich momentach termometr do mięsa.
 - Jeśli patyczki do szaszłyków są zbyt długie, to można je podciąć.
 - Tłuszcz, który wytopił się w trakcie pieczenia studzę, wkładam do lodówki i używam do smażenia jak zwykłego smalcu oraz do dosmaczania różnych potraw.
 - Po zjedzeniu kaczki, z jej resztek (kości, chrząstki, skórki) można ugotować pyszny rosół. Przepis TUTAJ.
 












ale musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na taką kaczuchę:)
OdpowiedzUsuńCzy połowę kaczki piec tyle samo?
OdpowiedzUsuń