click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 25 maja 2011

Botwinka

Wiosna w pełni, niedługo w lato przejdzie. Czas więc najwyższy na zupę, tak wiosenną, jak to tylko możliwe. W poniedziałek, grana była w roli głównej:

* BOTWINKA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie w całości: ok. 450 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
  • botwinka 1 pęczek (ok. 150 g buraczki, 180 g łodygi i liście)
  • marchewka 3 szt. (ok. 100 g)
  • pietruszka 1 szt. (ok. 50 g)
  • seler 0,5 szt. małej (ok. 80 g)
  • por zielona część ok. 50 g
  • rosół drobiowy ok. 1 litra (lub 2 kostki z woreczka do lodu zamrożonego)
  • sok z 0,5 cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 100 g
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek po 0,5 pęczka każdego
  • sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w półplasterki. Por pokroić w paseczki
  2. Buraczki z botwinki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście osobno drobno pokroić.
  3. Natkę pietruszki, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
  4. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora wrzucić do garnka. Zalać rosołem (lub wodą z kostkami rosołowymi). Gotować ok. 10 min.
  5. Dorzucić pokrojone buraczki i gotować ok. 10 min.
  6. Dorzucić łodygi i liście botwinki. Gotować ok. 5 min.
  7. Wlać sok z cytryny, posolić i popieprzyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Zahartować śmietanę, wlać do zupy i dobrze rozmieszać. Zagotować.
  9. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, koperek i szczypiorek.
  10. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub jajkiem na twardo.
* SMACZNEGO *
ad. 28.04.2012: przepis na botwinkę wreszcie doczekał się zdjęcia :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeżeli używamy dymki, to cebulki pokroić w piórka i wrzucić razem z warzywami na początku.
  2. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych.
  3. Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.
Zapraszam do akcji Warzywne Szaleństwo na blogu Kuchnia Małego Kuchcika

    4 komentarze:

    1. Ja dodaję jeszcze ziemniaki w kostce, a warzywa (oprócz buraków) trę na tarce :)
      nie dodaję czosnku, cytryny ani szczypioru, za to duży pęczek kopru i pietruszki :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziękuję za promocje mojej akcji :) Miło mi.
      A przepis świetny.
      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    3. Fajnie, już wiem, co jutro zrobię na obiad:) Ślinka mi cieknie!
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ja robię bardzo podobnie tę zupę, też się ostatnio nią zajadamy. Bardzo fajny wyszedł też chłodnik z botwinki, pierwszy raz w tym roku zrobiłam.

      OdpowiedzUsuń