click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 8 września 2012

Tagiatelle bolognese z winem :)

Ostatnio przygotowywałam klasyczne spaghetti bolognese (TUTAJ), a w ten weekend ugotowałam wersję tego dania wzbogaconą o różne warzywa i wino, a podałam je z domowej roboty makaronem z rodzaju tagiatelle.
* TAGIATELLE BOLOGNESE Z WINEM *
Photobucket
tagiatelle bolognese najlepiej podać z winem, które użyte zostało do jego ugotowania.
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 3 - 4
  • kalorie (w całości): ok. 1800 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 2 godz. 20 min.
SKŁADNIKI
  • mięso wieprzowe mielone (łopatka) 350 g
  • pomidory 2 szt. (400 g)
  • pieczarki 8 szt. średnich (250 g)
  • cukinia 150 g
  • cebula 1 szt. duża (150 g)
  • papryka zielona 140 g (0,75 szt.)
  • marchewka 2 szt. małe (100 g)
  • por 1 część biała i jasnozielona (50 g)
  • papryczka chilli 10 g
  • czosnek 3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 30% 70 g
  • wino białe półwytrawne 100 ml
  • olej 10 ml
  • sól, cukier
  • liść laurowy 3 szt.
  • pieprz kolorowy ziarnisty 0,5 garści
  • ziele angielskie 0,5 garści
  • świeże zioła: rozmaryn, estragon
PRZYGOTOWANIE
  1. Paprykę, cebulę i por drobniutko pokroić. Obrać czosnek.
  2. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki.
  3. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Pieczarki umyć i obrać, a potem drobno posiekać.
  5. Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.
  6. Rozgnieść w moździerzu pieprz i ziele angielskie.
  7. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Do cebuli i pora dorzucić mięso mielone i obsmażyć je, ciągle mieszając.
  9. Na patelnię dodać pieczarki i chwilę je smażyć aż zaczną puszczać wodę.
  10. Na patelnię dodać paprykę, marchewkę i cukinię. Chwilę całość podsmażać.
  11. Do warzyw z mięsem wlać wino i całość wymieszać.
  12. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, zmiażdżone ziele angielskie i pieprz oraz drobno posiekane zioła i papryczkę chilli.
  13. Doprawić solą i cukrem, dolać niewielką ilość wody.
  14. Zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 2 godzin.
  15. Co jakiś czas należy patelnię odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn.
  16. Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
  17. Podawać z makaronem spaghetti, posypane świeżymi ziołami i/lub z żółtym serem.
 * SMACZNEGO *
Photobucket
domowe tagiatelle ugotowałam w wywarze grzybowym dla wzbogacenia smaku dania :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki ;)
  2. Cukru trzeba dodać tyle, aby wydobył głębię smaku z pomidorów. Dokładna ilość zależy od gatunku i stopnia dojrzałości tych warzyw.
  3. Jeśli pomidory są bardzo aromatyczne, to dodatek koncentratu pomidorowego jest niepotrzebny.
  4. Sos można dusić krócej, ale prawdziwy bolognese dusi się od 2 do 4 godzin aby wydobyć cały smak sosu.
  5. Kaloryczność sosu można zmniejszyć używając zamiast łopatki wieprzowej mielony udziec wołowy  lub mieloną pierś z kurczaka.

3 komentarze:

  1. Pycha i w dodatku z domowym makaronem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ciekawe dodatki, koniecznie muszę spróbować tej wersji jednego z moich ulubionych klasyków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bolognese z cukinią?
    ciekawe, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń