Ostatnio przygotowywałam klasyczne spaghetti bolognese (TUTAJ), a w ten weekend ugotowałam wersję tego dania wzbogaconą o różne warzywa i wino, a podałam je z domowej roboty makaronem z rodzaju tagiatelle.
* TAGIATELLE BOLOGNESE Z WINEM *
tagiatelle bolognese najlepiej podać z winem, które użyte zostało do jego ugotowania. |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 3 - 4
- kalorie (w całości): ok. 1800 kcal (+ makaron)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 2 godz. 20 min.
SKŁADNIKI
- mięso wieprzowe mielone (łopatka) 350 g
- pomidory 2 szt. (400 g)
- pieczarki 8 szt. średnich (250 g)
- cukinia 150 g
- cebula 1 szt. duża (150 g)
- papryka zielona 140 g (0,75 szt.)
- marchewka 2 szt. małe (100 g)
- por 1 część biała i jasnozielona (50 g)
- papryczka chilli 10 g
- czosnek 3 ząbki
- koncentrat pomidorowy 30% 70 g
- wino białe półwytrawne 100 ml
- olej 10 ml
- sól, cukier
- liść laurowy 3 szt.
- pieprz kolorowy ziarnisty 0,5 garści
- ziele angielskie 0,5 garści
- świeże zioła: rozmaryn, estragon
PRZYGOTOWANIE
- Paprykę, cebulę i por drobniutko pokroić. Obrać czosnek.
- Pomidory obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki.
- Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pieczarki umyć i obrać, a potem drobno posiekać.
- Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.
- Rozgnieść w moździerzu pieprz i ziele angielskie.
- Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do cebuli i pora dorzucić mięso mielone i obsmażyć je, ciągle mieszając.
- Na patelnię dodać pieczarki i chwilę je smażyć aż zaczną puszczać wodę.
- Na patelnię dodać paprykę, marchewkę i cukinię. Chwilę całość podsmażać.
- Do warzyw z mięsem wlać wino i całość wymieszać.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, zmiażdżone ziele angielskie i pieprz oraz drobno posiekane zioła i papryczkę chilli.
- Doprawić solą i cukrem, dolać niewielką ilość wody.
- Zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 2 godzin.
- Co jakiś czas należy patelnię odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn.
- Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
- Podawać z makaronem spaghetti, posypane świeżymi ziołami i/lub z żółtym serem.
* SMACZNEGO *
domowe tagiatelle ugotowałam w wywarze grzybowym dla wzbogacenia smaku dania :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki ;)
- Cukru trzeba dodać tyle, aby wydobył głębię smaku z pomidorów. Dokładna ilość zależy od gatunku i stopnia dojrzałości tych warzyw.
- Jeśli pomidory są bardzo aromatyczne, to dodatek koncentratu pomidorowego jest niepotrzebny.
- Sos można dusić krócej, ale prawdziwy bolognese dusi się od 2 do 4 godzin aby wydobyć cały smak sosu.
- Kaloryczność sosu można zmniejszyć używając zamiast łopatki wieprzowej mielony udziec wołowy lub mieloną pierś z kurczaka.
Pycha i w dodatku z domowym makaronem, mniam :)
OdpowiedzUsuńO, ciekawe dodatki, koniecznie muszę spróbować tej wersji jednego z moich ulubionych klasyków :)
OdpowiedzUsuńbolognese z cukinią?
OdpowiedzUsuńciekawe, ciekawe:)