W dzisiejszy przepisie po raz pierwszy wykorzystałam nasz nowy piekarnik. W prodiżu, w którym piekłam wcześniej, kurczak nadziany na butelkę nie zmieściłby się ;)
Kurczak pieczony na butelce piwa wyszedł delikatny, wilgotny i ma chrupiąca skórkę, a pachnie przyprawami korzennymi. Przepis na pewno do częstego powtarzania.
Kurczak pieczony na butelce piwa wyszedł delikatny, wilgotny i ma chrupiąca skórkę, a pachnie przyprawami korzennymi. Przepis na pewno do częstego powtarzania.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pieczeń
- mięso: tak
- ilość porcji: 4 obiadowe
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania: 10 min. + 12 godz. marynowania
- czas pieczenia: 60 - 120 min. (60min/1kg)
SKŁADNIKI
- kurczak 1,8 kg
- piwo jasne pełne w butelce 0,5 litra
- czosnek 2 ząbki
- sól 2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki
- papryka słodka 2 łyżeczki
- papryka ostra 2 łyżeczki
- kminek mielony 2 łyżeczki
- kmin rzymski mielony 2 łyżeczki
- imbir mielony 1 łyżeczka
- cynamon mielony 1 łyżeczka
- goździki 5 szt.
- anyż gwiazdkowy 1 szt.
- ocet jabłkowy 3 łyżeczki
- olej
PRZYGOTOWANIE
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Anyż gwiazdkowy podzielić na "płatki".
- W misce wymieszać wszystkie przyprawy i ocet.
- Do przypraw dodać olej w takiej ilości, aby utworzyła się pasta.
- Kurczaka umyć i natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz.
- Marynować kurczaka w przyprawach całą noc (minimum 12 godzin).
- Butelkę piwa namoczyć w ciepłej wodzie aby zdjąć naklejki.
- Piwo otworzyć i odlać z niego ok. 150 ml.
- Kurczaka nadziać na butelkę piwa, postawić na brytfannie.
- Piec kurczaka w piekarniku z włączonym termoobiegiem w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wagi kurczaka).
- Co pół godziny kurczaka polewać odlanym piwem.
- Podawać kurczaka z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka).
Fajny blog :) Zostaje na dłużej ;)
OdpowiedzUsuńwolnej chwili zapraszam do siebie :)
http://blogowszystkimevi.bloog.pl