Polska kuchnia bogata jest w przepisy, w których główne skrzypce grają podroby. Jeden z najprostszych i jednocześnie jeden z moich ulubionych, to wątroba wieprzowa duszona z cebulką.
INFO
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1300 kcal
- czas przygotowania: 10 min. + minimum 2 godz. moczenia wątroby
- czas duszenia: ok. 20 min.
SKŁADNIKI
- wątroba wieprzowa 500 g
- mleko 100 ml
- cebula 140 g (2 szt. małe)
- mąka 100 g
- smalec wieprzowy 30 g
- pieprz czarny mielony, majeranek suszony
PRZYGOTOWANIE
- Wątrobę wieprzową oczyścić z resztek błon i pokroić ją w małe paseczki.
- Pokrojoną wątróbkę zalać mlekiem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Odsączyć wątróbkę z mleka i obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim wątróbkę.
- Do mięsa dodać cebulę, majeranek i pieprz. Całość zamieszać i zmniejszyć gaz pod patelnią.
- Wątróbkę dusić pod przykryciem około 15 minut, co 5 minut mieszając.
- Duszoną wątróbkę z cebulką przełożyć na talerze, posolić i podawać z chlebem lub ziemniakami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- NIE SOLIMY WĄTRÓBKI przed usmażeniem, gdyż będzie twarda.
- Wątróbka jest najlepsza, jeśli w mleku moczy się całą noc.
- Ja dodaję dużo majeranku, bo kocham to zioło, ale można go zastąpić suszonym tymiankiem lub rozmarynem.
- Lubię, jak wątróbka obtoczona jest w dużej ilości mąki. Aby zmniejszyć kaloryczność dania można zmniejszyć ilość mąki.
- Zamiast smalcu można użyć oleju, ale, moim zdaniem, wątróbka traci na smaku...
- Ilość smalcu można zmniejszyć aby uzyskać mniej kaloryczne danie, ale... ;)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę i właśnie nabrałam na nią mega ochoty! Chyba jutro zrobię... Ja do swojej dodaję oprócz cebulki kawałki jabłka.
OdpowiedzUsuń