click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 22 listopada 2014

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką

Polska kuchnia bogata jest w przepisy, w których główne skrzypce grają podroby. Jeden z najprostszych i jednocześnie jeden z moich ulubionych, to wątroba wieprzowa duszona z cebulką.
* WĄTRÓBKA WIEPRZOWA DUSZONA Z CEBULKĄ *
wątróbka duszona z cebulką - klasyka polskiej kuchni
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1300 kcal
  • czas przygotowania: 10 min. + minimum 2 godz. moczenia wątroby
  • czas duszenia: ok. 20 min.
SKŁADNIKI
  • wątroba wieprzowa 500 g
  • mleko 100 ml
  • cebula 140 g (2 szt. małe)
  • mąka 100 g
  • smalec wieprzowy 30 g
  • pieprz czarny mielony, majeranek suszony
PRZYGOTOWANIE
  1. Wątrobę wieprzową oczyścić z resztek błon i pokroić ją w małe paseczki.
  2. Pokrojoną wątróbkę zalać mlekiem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Cebulę pokroić w piórka.
  4. Odsączyć wątróbkę z mleka i obtoczyć w mące.
  5. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim wątróbkę.
  6. Do mięsa dodać cebulę, majeranek i pieprz. Całość zamieszać i zmniejszyć gaz pod patelnią.
  7. Wątróbkę dusić pod przykryciem około 15 minut, co 5 minut mieszając.
  8. Duszoną wątróbkę z cebulką przełożyć na talerze, posolić i podawać z chlebem lub ziemniakami.
* SMACZNEGO *
wątróbka - albo się ją kocha albo nienawidzi ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. NIE SOLIMY WĄTRÓBKI przed usmażeniem, gdyż będzie twarda.
  2. Wątróbka jest najlepsza, jeśli w mleku moczy się całą noc.
  3. Ja dodaję dużo majeranku, bo kocham to zioło, ale można go zastąpić suszonym tymiankiem lub rozmarynem.
  4. Lubię, jak wątróbka obtoczona jest w dużej ilości mąki. Aby zmniejszyć kaloryczność dania można zmniejszyć ilość mąki.
  5. Zamiast smalcu można użyć oleju, ale, moim zdaniem, wątróbka traci na smaku...
  6. Ilość smalcu można zmniejszyć aby uzyskać mniej kaloryczne danie, ale... ;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wątróbkę i właśnie nabrałam na nią mega ochoty! Chyba jutro zrobię... Ja do swojej dodaję oprócz cebulki kawałki jabłka.

    OdpowiedzUsuń