Ostatnio mam straszną ochotę na słodkości. Staram się jednak sama przygotowywać je w domu, zamiast kupować ciastka albo cukierki. Tym razem padło na pudding z pieczywa, a dokładniej z bagietki :)
INFO
- posiłek: deser, podwieczorek
- gatunek: ciasto
- mięso: nie
- ilość porcji: 4 szt. duże
- kalorie w całości: ok. 2500 kcal
- czas przygotowania: 5 min. + 60 minut + 15 minut czekania
- czas pieczenia: 55-60 min.
SKŁADNIKI
- bagietka pszenna 1 szt. (250 g)
- daktyle suszone 200 g
- mleko 650 ml
- jajka 3 szt.
- śmietana 36% 1 op. (200 g)
- wódka waniliowa (TAKA) 50 ml
- cukier 35 g
- olej do posmarowania prodiża
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle przeciąć na połowy i zalać wódką waniliową. Odstawić na 60 minut, co jakiś czas mieszając.
- W misce zmieszać na jednolitą masę mleko, jajka, śmietanę i cukier.
- Bagietkę pokroić w kromki.
- Prodiż wysmarować olejem.
- Ułożyć w prodiżu pojedynczą warstwę kromek z bagietki i posypać ją częścią daktyli.
- Punkt 5 powtarzać aż do skończenia się składników (bagietki i daktyli).
- Zalać bagietkę i daktyle masą mleczno-śmietanowo-jajeczną.
- Poczekać około 15 minut, aż bagietka wchłonie cały płyn.
- Pudding piec w prodiżu przez około 60 minut.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Zamiast bagietki można użyć chałki.
- Daktyle zastąpić można innymi suszonymi owocami.
- Wódka waniliowa może być zastąpiona przez zwykłą wódke i cukier waniliowy albo przez dowolną, słodką wódkę smakową.
- Jeśli deser mają jeść dzieci daktyle zamiast w wódce waniliowej trzeba namoczyć w małej ilości mleka z dodatkiem cukru waniliowego.
- Mleko może być dowolne, ja użyłam 1,5%, które miałam w domu.
mój wiekowy prodiż umarł niestety ale pudding i tak zrobię :) pysznie wygląda :P
OdpowiedzUsuń