Kolejny w Notatniku Kuchennym gulasz. Tym razem jest on jesienny, z dynią, żurawiną, śliwkami i papryką. Smaku i koloru dodają mu też główki brukselek.
* JESIENNY GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ *
kolory jesieni, pomarańczowa dynia, czerwona żurawina i zielona brukselka - gulasz na początku duszenia :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości: ok. 2500 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas duszenia: ok. 2 godz.
SKŁADNIKI
- łopatka wieprzowa 600 g
- śliwki węgierki 15 szt. (250 g z pestkami)
- marchewka 250 g
- dynia 200 g (po obraniu)
- brukselka 200 g (12 szt.)
- papryka żółta, zielona i czerwona 150 g (w sumie)
- por 120 g
- cebula 110 g (1 szt.)
- żurawina świeża 100 g
- soczewica czerwona 100 g (suchej)
- czosnek 3 ząbki
- papryczka chilli
- olej 20 ml
- sól, pieprz, liść laurowy, kminek, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
- Cebulę i pora pokroić w piórka.
- Marchewkę, dynię i paprykę pokroić w dużą kostkę.
- Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
- Główki brukselki oczyścić z zewnętrznych liści i przekroić na pół.
- Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać.
- W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony do zezłocenia się brzegów
- Do mięsa dorzucić cebulę i pora. Całość doprawić pieprzem, solą, liściem laurowym, majerankiem i kminkiem.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli i pora.
- Dodać dynię, marchewkę, żurawinę, brukselkę, papryczkę chilli i czosnek. Całość wymieszać i zalać wodą tak, aby przykryła składniki.
- Dusić całość pod przykryciem około godziny. W razie potrzeby dolewać wody.
- Po godzinie dodać do gulaszu śliwki i paprykę.
- Całość postawić na najmniejszy ogień i dusić jeszcze około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
- Dodać czerwoną soczewicę, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 7 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie prawie cały płyn.
* SMACZNEGO *
wygląd typowo gulaszowy,... |
ale kawałki dyni, papryki i połówki brukselek robią różnice... ;) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast łopatki można użyć szynki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
- Ostrość gulaszu zależy od gatunku i ilości papryczki chilli.
- Inne przepisy na gulasze można znaleźć pod poniższymi linkami:
A. wieprzowe
Ależ kolorów, zachęcają do jedzenia.
OdpowiedzUsuń