środa, 22 października 2014

Krem z dyni ze śliwkami i żurawiną

Piękny październik mamy tego roku :) A jak październik, to czas na dynię! Aż nie mogę uwierzyć, że do tej pory w Notatniku Kuchennym znalazł się tylko jeden przepis na zupę-krem z tego warzywa (TUTAJ). Dzisiaj czas na kolejny krem z dyni :)
* KREM Z DYNI ZE ŚLIWKAMI I ŻURAWINĄ *
piękny i smaczny pomarańczowy krem z dyni z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych oraz sera korycińskiego
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 6
  • kalorie w całości: ok. 900 kcal + orzechy włoskie/płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni/ser
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 30-40 min.
SKŁADNIKI
  • dynia 800 g (po obraniu)
  • ziemniaki 300 g (2 szt.)
  • papryka żółta, zielona i czerwona 300 g (w sumie)
  • śliwki węgierki 15 szt. (250 g z pestkami)
  • marchewka 110 g
  • żurawina 100 g
  • cebula 130 g (1 szt.)
  • por 90 g
  • czosnek 3 ząbki
  • papryczka chilli
  • rosół drobiowy/warzywny 1 litr
  • olej 10 ml
  • kminek, sól
  • orzechy włoskie/płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni
  • ser żółty/pleśniowy, krowi/owczy/kozi
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i pora pokroić w piórka, a pozostałe warzywa - w drobną kostkę.
  2. Żurawinę zostawić w całości, a śliwki wypestkować i przekroić na połówki.
  3. W garnku rozgrzać olej z ziarnami kminku, wrzucić pokrojoną cebulę i pora. Smażyć do zeszklenia.
  4. Do cebuli dorzucić ziemniaki, marchewkę, dynię, żurawinę, czosnek i papryczkę chilli. Wymieszać i zalać rosołem.
  5. Gotować ok. 15-20 minut.
  6. Po tym czasie dodać śliwki i paprykę. Całość gotować jeszcze 15-20 min.
  7. Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem.
  8. Spróbować i ewentualnie doprawić solą.
  9. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, płatki migdałów, ziarna słonecznika lub pestki dyni.
  10. Nałożyć krem z dyni na talerze i posypać prażonymi dodatkami oraz kostkami wybranego sera.
* SMACZNEGO *
smaki jesieni...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych.
  2. Rosół użyty do zupy powinien być dość łagodnie przyprawiony.
  3. Ostrość zupy zależy od gatunku i ilości papryczki chilli.
  4. Inne zupy kremy można znaleźć w Notatniku Kuchennym pod poniższymi linkami

2 komentarze: