środa, 15 października 2014

Pasta z konserwy turystycznej

Dzisiejszy przepis jest nie typowy, bo i rzadko w naszym domu pojawia się konserwa turystyczna. Konserwa użyta do poniższego przepisu jest pamiątką z sierpniowego urlopu ;) Trzeba ją było zagospodarować i sposób na to znalazłam w Kuchni Perliczki TUTAJ. Trochę pokombinowałam z tym przepisem i w ten sposób powstała moja wersja tego dania.
* PASTA Z KONSERWY TURYSTYCZNEJ *
kanapki z pastą z konserwy turystycznej
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: pasta, sałatka
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 1435 kcal
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania jajek: 10 min.
SKŁADNIKI
  • konserwa turystyczna 300 g (1 puszka)
  • jajka 3 szt.
  • cebula 30 g (0,5 szt. małej)
  • rzodkiewka 6 szt. (60 g)
  • kiełki 20 g (u mnie czerwona kapusta)
  • koperek 20 g
  • natka pietruszki 20 g
  • majonez 80 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Jajka, cebulę, rzodkiewkę i konserwę turystyczną pokroić w kostkę i wrzucić do blendera.
  3. Dodać do nich drobno posiekany koperek i natkę oraz kiełki.
  4. Do blendera dodać majonez i całość zmiksować, ale nie na jednolitą masę (powinny zostać widoczne kawałki mielonki i rzodkiewki).
  5. Całość dobrze wymieszać i podawać na pieczywie lub w łódeczkach z cykorii.
* SMACZNEGO *
w zbliżeniu widać, że pasta nie jest zmiksowana na jednolita masę
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast konserwy turystycznej można użyć innej mielonki.
  2. Można użyć kiełków dowolnego rodzaju.
  3. Koperek i natkę trzeba drobno posiekać, aby nie owinęły się wokół noży blendera.
  4. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz