Dzisiejszy przepis jest nie typowy, bo i rzadko w naszym domu pojawia się konserwa turystyczna. Konserwa użyta do poniższego przepisu jest pamiątką z sierpniowego urlopu ;) Trzeba ją było zagospodarować i sposób na to znalazłam w Kuchni Perliczki TUTAJ. Trochę pokombinowałam z tym przepisem i w ten sposób powstała moja wersja tego dania.
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: pasta, sałatka
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 1435 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania jajek: 10 min.
SKŁADNIKI
- konserwa turystyczna 300 g (1 puszka)
- jajka 3 szt.
- cebula 30 g (0,5 szt. małej)
- rzodkiewka 6 szt. (60 g)
- kiełki 20 g (u mnie czerwona kapusta)
- koperek 20 g
- natka pietruszki 20 g
- majonez 80 g
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotować na twardo.
- Jajka, cebulę, rzodkiewkę i konserwę turystyczną pokroić w kostkę i wrzucić do blendera.
- Dodać do nich drobno posiekany koperek i natkę oraz kiełki.
- Do blendera dodać majonez i całość zmiksować, ale nie na jednolitą masę (powinny zostać widoczne kawałki mielonki i rzodkiewki).
- Całość dobrze wymieszać i podawać na pieczywie lub w łódeczkach z cykorii.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast konserwy turystycznej można użyć innej mielonki.
- Można użyć kiełków dowolnego rodzaju.
- Koperek i natkę trzeba drobno posiekać, aby nie owinęły się wokół noży blendera.
- Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz