niedziela, 5 października 2014

Trójwarstwowa panna cotta czekoladowa

Moja pierwsza w życiu panna cotta i od razu wyszła mi w paski :) Inspirację zaczerpnęłam z bloga arbuzowedaiquiri.
* TRÓJWARSTWOWA PANNA COTTA CZEKOLADOWA *
piękna i smaczna trójwarstwowa panna cotta czekoladowa
INFO
  • posiłek: podwieczorek
  • gatunek: deser
  • mięso: nie
  • ilość porcji: około 4 średnich
  • kalorie (w całości): ok. 1730 kcal (ok. 433 kcal/szt.)
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania: 10 - 15 min. + minimum kilka godzin chłodzenia w lodówce
SKŁADNIKI
  • śmietanka 30 % 400 g
  • mleko 150 ml
  • gorzka czekolada 50 g (0,5 tabliczki)
  • wódka waniliowa (TAKA) 15 ml
  • cukier 30 g
  • żelatyna 2,5 łyżeczki (płaskiej)
PRZYGOTOWANIE
  1. Czekoladę połamać na kawałki.
  2. W 8 łyżkach zimnej wody rozpuścić żelatynę.
  3. Śmietankę, mleko i wódkę wlać do garnka oraz dodać cukier i czekoladę.
  4. Mieszając podgrzewać do temperatury bliskiej wrzenia mieszaniny, uważając aby całą czekolada się rozpuściła.
  5. Zgasić ogień pod deserem, dodać do niego żelatynę i całość delikatnie aby składniki dobrze się połączyły.
  6. Wlać panna cottę do miseczek, przykryć naczynia z wierzchu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  7. Przed podaniem miseczki z deserem umieścić na chwilę we wrzątku.
  8. Przełożyć panna cottę na talerzyki (rozpuszczone brzegi utworzą sos) i podawać z dowolnymi dodatkami (bitą śmietaną, kawałkami czekolady, owocami...)
* SMACZNEGO *
panna cotta w całości (jeszcze)
wyraźne warstwy, a każda z nich charakteryzuje się delikatnie odmiennym smakiem
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeżeli  panna cottę mają jeść dzieci, to wódkę waniliową można pominąć, a dla uzyskania waniliowego posmaku zwykły cukier zastąpić cukrem waniliowym.
  2. Po dwóch godzinach w lodówce panna cotta jeszcze nie stężała, więc stała w niej całą noc i pół dnia. Trudno mi więc określić, ile minimalnie musi ona tężeć.
  3. Środkowa warstwa była mocno czekoladowa.
  4. Jedna z warstw miała wyraźny posmak alkoholu, więc najwyraźniej ze śmietanki i/lub mleka wytrąciły się, pod wpływem wódki, jakieś składniki odżywcze. Zamiana wódki waniliowej na cukier waniliowy (patrz pkt 1 Pomocniczych informacji) może dać dwuwarstwowy deser.

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń