Moja pierwsza w życiu panna cotta i od razu wyszła mi w paski :) Inspirację zaczerpnęłam z bloga arbuzowedaiquiri.
INFO
- posiłek: podwieczorek
- gatunek: deser
- mięso: nie
- ilość porcji: około 4 średnich
- kalorie (w całości): ok. 1730 kcal (ok. 433 kcal/szt.)
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania: 10 - 15 min. + minimum kilka godzin chłodzenia w lodówce
SKŁADNIKI
- śmietanka 30 % 400 g
- mleko 150 ml
- gorzka czekolada 50 g (0,5 tabliczki)
- wódka waniliowa (TAKA) 15 ml
- cukier 30 g
- żelatyna 2,5 łyżeczki (płaskiej)
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę połamać na kawałki.
- W 8 łyżkach zimnej wody rozpuścić żelatynę.
- Śmietankę, mleko i wódkę wlać do garnka oraz dodać cukier i czekoladę.
- Mieszając podgrzewać do temperatury bliskiej wrzenia mieszaniny, uważając aby całą czekolada się rozpuściła.
- Zgasić ogień pod deserem, dodać do niego żelatynę i całość delikatnie aby składniki dobrze się połączyły.
- Wlać panna cottę do miseczek, przykryć naczynia z wierzchu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem miseczki z deserem umieścić na chwilę we wrzątku.
- Przełożyć panna cottę na talerzyki (rozpuszczone brzegi utworzą sos) i podawać z dowolnymi dodatkami (bitą śmietaną, kawałkami czekolady, owocami...)
* SMACZNEGO *
panna cotta w całości (jeszcze) |
wyraźne warstwy, a każda z nich charakteryzuje się delikatnie odmiennym smakiem |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jeżeli panna cottę mają jeść dzieci, to wódkę waniliową można pominąć, a dla uzyskania waniliowego posmaku zwykły cukier zastąpić cukrem waniliowym.
- Po dwóch godzinach w lodówce panna cotta jeszcze nie stężała, więc stała w niej całą noc i pół dnia. Trudno mi więc określić, ile minimalnie musi ona tężeć.
- Środkowa warstwa była mocno czekoladowa.
- Jedna z warstw miała wyraźny posmak alkoholu, więc najwyraźniej ze śmietanki i/lub mleka wytrąciły się, pod wpływem wódki, jakieś składniki odżywcze. Zamiana wódki waniliowej na cukier waniliowy (patrz pkt 1 Pomocniczych informacji) może dać dwuwarstwowy deser.
mniam! idealna!
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna lecz za bardzo to nie wiem od jak dawna, ale zawsze lubiłam wcinać wszystko to co jest czekoladowe. Najbardziej na ten moment pasuje mi pieczenie brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ oraz kiedy tylko mam wolny czas to jak najbardziej staram się je upiec. Moi znajomi jak do mnie przyjdą uwielbiają zajadać się mocno czekoladowym ciastem i moje dzieci dopytują się kiedy znów zrobię takie pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń