Przepis znalazłam na blogu Co mi w duszy gra. Pozmieniałam go trochę, pokombinowałam i kolejna domowa wędlina na śniadania i kolacje gotowa :)
* "FAŁSZYWY SALCESON" *
kanapka z domową musztardą i domową wędliną (ps. surówka była w misce obok :P) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 2150 kcal
- czas przygotowania: 15 min. + kilka godzin czekania na schłodzenie się wędliny
- czas pieczenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- karkówka wieprzowa mielona 450 g
- pierś z kurczaka 2 szt. podwójne (760 g po obraniu z błon, chrząstek i kości)
- żelatyna 4 płaskie łyżeczki
- sól 2,5 płaskiej łyżeczki
- majeranek suszony 2 płaskie łyżeczki
- kminek mielony 2 płaskie łyżeczki
- cukier 1 płaska łyżeczka
- papryka ostra wędzona mielona 1 płaska łyżeczka
- papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka
- kumin mielony 1 płaska łyżeczka
- cząber suszony 1 płaska łyżeczka
- rozmaryn suszony 1 płaska łyżeczka
- olej
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka obrać z błon, chrząstek i kości. Pokroić je w niezbyt drobną kostkę.
- Mieloną karkówkę i pokrojone w kostkę piersi kurczaka wrzucić do miski.
- Doprawić mięso wszystkimi przyprawami.
- Całość dobrze wymieszać.
- Rozwinąć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować ją olejem.
- Z mięsnej masy uformować na folii roladę i ściśle owinąć ją folią.
- Całość umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec mięso przez ok. 80-90 minut.
- Po tym czasie wyłączyć prodiż i wyjąć wędlinę.
- Po ostudzeniu mięsa wyjąć je z folii, przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówce.
- Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Użyłam karkówki, a że jest to mięso dość tłuste dodała do niej chudą pierś z kurczaka.
- Po ostygnięciu do temperatury pokojowej, warto "salceson" przed jedzeniem zostawić w lodówce na minimum 12 godzin, aby wokół mięsa powstała pyszna galaretka.
- Ilość i rodzaj przypraw można dowolnie zmieniać, co komu w duszy gra albo co ma w zapasach ;)
- Inne przepisy na domowe wędliny na kanapki:
- domowa kiełbasa z kminkiem - pieczona
- domowa kiełbasa z liściem laurowym - pieczona
- domowa kiełbasa czosnkowa - parowana
- łopatka gotowana 5 minut
- pikantny udziec z indyka - pieczony
- udziec z indyka faszerowany bakaliami - pieczony
- schab słodko-ostro-jesienny - pieczony
- mięsne maziu maziu - pasta/pasztet
Polecę ten przepis mojej mamie. Lubi eksperymentować ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) daj znać, jak mamie smakowało :)
Usuńco z żelatyną. Dosypujemy suchą czy namaczamy w wodzie?
OdpowiedzUsuńsuchy proszek dodajemy
Usuń