środa, 24 września 2014

"Fałszywy salceson" czyli mięso pieczone do kanapek inaczej

Przepis znalazłam na blogu Co mi w duszy gra. Pozmieniałam go trochę, pokombinowałam i kolejna domowa wędlina na śniadania i kolacje gotowa :)
* "FAŁSZYWY SALCESON" *
kanapka z domową musztardą i domową wędliną (ps. surówka była w misce obok :P)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 2150 kcal
  • czas przygotowania: 15 min. + kilka godzin czekania na schłodzenie się wędliny
  • czas pieczenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • karkówka wieprzowa mielona 450 g
  • pierś z kurczaka 2 szt. podwójne (760 g po obraniu z błon, chrząstek i kości)
  • żelatyna 4 płaskie łyżeczki
  • sól 2,5 płaskiej łyżeczki
  • majeranek suszony 2 płaskie łyżeczki
  • kminek mielony 2 płaskie łyżeczki
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • papryka ostra wędzona mielona 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka
  • kumin mielony 1 płaska łyżeczka
  • cząber suszony 1 płaska łyżeczka
  • rozmaryn suszony 1 płaska łyżeczka
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Piersi z kurczaka obrać z błon, chrząstek i kości. Pokroić je w niezbyt drobną kostkę.
  2. Mieloną karkówkę i pokrojone w kostkę piersi kurczaka wrzucić do miski.
  3. Doprawić mięso wszystkimi przyprawami.
  4. Całość dobrze wymieszać.
  5. Rozwinąć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować ją olejem.
  6. Z mięsnej masy uformować na folii roladę i ściśle owinąć ją folią.
  7. Całość umieścić w zimnym prodiżu.
  8. Włączyć prodiż do prądu i piec mięso przez ok. 80-90 minut.
  9. Po tym czasie wyłączyć prodiż i wyjąć wędlinę.
  10. Po ostudzeniu mięsa wyjąć je z folii, przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówce.
  11. Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
* SMACZNEGO *
połowa "fałszywego salcesonu"
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam karkówki, a że jest to mięso dość tłuste dodała do niej chudą pierś z kurczaka.
  2. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej, warto "salceson" przed jedzeniem zostawić w lodówce na minimum 12 godzin, aby wokół mięsa powstała pyszna galaretka.
  3. Ilość i rodzaj przypraw można dowolnie zmieniać, co komu w duszy gra albo co ma w zapasach ;)
  4. Inne przepisy na domowe wędliny na kanapki:

4 komentarze:

  1. Polecę ten przepis mojej mamie. Lubi eksperymentować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) daj znać, jak mamie smakowało :)

      Usuń
  2. co z żelatyną. Dosypujemy suchą czy namaczamy w wodzie?

    OdpowiedzUsuń