niedziela, 29 marca 2015

Karkówka duszona w cebuli i musztardzie

Idea dania jest prosta, wykonanie też, a smak niezapomniany.
* KARKÓWKA DUSZONA W CEBULI I MUSZTARDZIE *
karkówka duszona w cebuli i musztardzie podana z brązowym ryżem
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. 2700 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron/ryż)
  • czas przygotowania: 15 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • karkówka 700 g
  • cebula 4 szt. duże (500 g)
  • por biała część kawałek (50 g)
  • rosół 500 ml
  • musztarda 100 g - przepis TUTAJTUTAJ lub TUTAJ
  • czosnek 5 ząbków dużych
  • olej 20 g
  • sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Karkówkę pokroić w plastry i rozbić je delikatnie tłuczkiem.
  2. Zamarynować kawałki mięsa w soli, pieprzu mielonym i suszonym majeranku.
  3. Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
  4. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  5. W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
  6. Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę i pora.
  7. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  8. Do cebuli dodać musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
  9. Do woka wrzucić mięso, dolać rosół, dobrze wymieszać i przykryć woka.
  10. Całość postawić na najmniejszy ogień i dusić 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
  11. Pod koniec duszenia odparować nadmiar płynu, spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
  12. Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem, ryżem...
* SMACZNEGO *
krucha karkówka, słodka cebula, ostry smak musztardy
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast karkówki można użyć szynki lub łopatki.
  2. Ilość musztardy zależy od jej ostrości i naszych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz