środa, 8 kwietnia 2015

Co zrobić z rzeżuchą po świętach? Pasta z rzeżuchy i sera pleśniowego

Wielkanoc ma dla mnie smak rzeżuchy. W dzieciństwie zawsze siałyśmy ją z Siostrą w ogromnych ilościach, oczywiście na wacie lub ligninie. U Siostry najmłodsze pokolenie kontynuuje tę tradycję (fotka TUTAJ), a w domu TeŻeta i moim - ja (TUTAJ). W tym roku chyba jednak przesadziłam z ilością i pomimo dodawania rzeżuchy do każdej kanapki i jajka na twardo, nadal mam jej w domu kilka poletek ;) W związku z tym, dzisiaj przepis na pastę z rzeżuchy. Inspirowałam się wcześniej wypróbowanym przeze mnie przepisem na czosnkową pastę z sera pleśniowego i fety.
* PASTA Z RZEŻUCHY I SERA PLEŚNIOWEGO *
kanapki z pastą z rzeżuchy i jeszcze nie zjedzone poletka rzeżuchy
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza, obiad
  • gatunek: sałatka, pasta, sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 1000 kcal.
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią 200 g
  • rzeżucha 3 duże garści
  • oliwa 25 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Rzeżuchę wyrwać z waty i zmiksować w małym kielichu blendera z oliwą.
  2. Do zmiksowanej rzeżuchy dodać pokrojony w kostkę ser.
  3. Całość zmiksować na gładką masę.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii albo jako sos do gorącego makaronu
* SMACZNEGO *
optymistyczny, zielony kolor pasty i aż jeść się chce :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast sera z niebieską pleśnią można dodać ser z zieloną pleśnią.
  2. Połowę sera można zastąpić serem feta.
  3. Zamiast rzeżuchy można dodać, np. szczypiorek, koperek, czosnek...
  4. Aby uzyskać jeszcze mocniejszy smak rzeżuchy można zwiększyć ilość rzeżuchy nawet dwukrotnie.
  5. Jeżeli do blendera nie jest dołączony mały kielich, to wszystkie składniki można włożyć do miski i zblenderować je wszystkie razem "stopą" blendera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz