click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 2 czerwca 2012

Kurczak na dziko

Od jakiegoś czasu mam ochotę na duszonego królika. Niestety, w mojej najbliższej okolicy tego mięsa brak, więc zamiast królika w garnku wylądował kurczak, a dokładniej kurczakowe nogi.
* KURCZAK NA DZIKO *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: duszone mięso
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. 3200 kcal
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas  gotowania: 60 min. + obsmażanie kurczaka
SKŁADNIKI 
  • kurczak 4 ćwiartki ze skórą duże (1500 g)
  • cebula 3 szt. (300 g)
  • pomidor 2 szt. średnie (200 g)
  • por 1 część biała (70 g)
  • seler naciowy liście 20 g
  • żurawina suszona 20 g
  • czosnek 4 ząbki
  • musztarda gruboziarnista 70 g (TAKA)
  • śliwowica 40% 100 ml
  • rozmaryn 4 gałązki
  • tymianek 1 garść
  • szałwia 1 garść
  • jałowiec ziarna 0,5 garści
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej 15 ml + do obsmażenia kurczaka
PRZYGOTOWANIE
  1. Umyć ćwiartki kurczaka i każdą ćwiartkę podzielić na udo i podudzie.
  2. W misce wymieszać sól i pieprz.
  3. Obtoczyć kurczaka w mieszance soli i pieprzu. Odstawić mięso do lodówki.
  4. Cebulę pokroić w dużą kostkę a por w paseczki.
  5. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórę. Pokroić pomidory w dużą kostkę.
  6. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  7. Ziarna jałowce rozgnieść w moździerzu.
  8. Rozmaryn, tymianek i szałwię posiekać, ale niezbyt drobno.
  9. W woku, w którym będzie dusić się kurczak, silnie rozgrzać olej.
  10. Na oleju obsmażać szybko, po kolei wszystkie części kurczaka. Każdą część po obsmażeniu odkładać na bok, na talerz trzymany w ciepłym miejscu.
  11. Jeśli w woku pozostał olej, to wylać go i wlać świeży (15 ml).
  12. W garnku zeszklić cebulę z porem.
  13. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka.
  14. Zalać całość 50 ml śliwowicy, zakryć pokrywką i dusić 3 minuty.
  15. Po tym czasie kurczaka posypać liśćmi selera, żurawiną, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, szałwią i ziarnami jałowca.
  16. Na wierzch potrawy, w miarę równomiernie położyć musztardę i pomidory.
  17. Zalać całość 50 ml śliwowicy, zakryć pokrywką i dusić 3 minuty.
  18. Po tym czasie podlać potrawę 100 ml wody.
  19. Dusić całość pod przykryciem, na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie 2-3 razy mieszając.
  20. Po 40 minutach duszenia odkryć wok, zwiększyć ogień pod nim i odparować nadmiar płynów przez 5 - 10 minut.
  21. Podawać gorące na stół z kaszą gryczaną lub jaglaną, soczewicą, ciecierzycą lub grubym makaronem.
 * SMACZNEGO *
Na koniec posypałam kurczaka na wierzchu świeżą natką pietruszki karbowanej
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast kurczaka można użyć królika, ale należy zwiększyć czas duszenia.
  2. Zamiast żurawin można użyć suszonych śliwek, co podkreśliłoby posmak śliwowicy.
  3. Zamiast śliwowicy można użyć zwykłej wódki i dodać więcej suszonych owoców. 
  4. Danie powinno wyglądać rustykalnie, więc nie należy drobno kroić cebuli i drobno siekać ziół.
  5. Gdybym miała w zapasach suszone grzyby, to namoczyłabym je wcześniej w wodzie i dodała do potrawy w punkcie:
    13a) Rozłożyć namoczone grzyby na kawałkach kurczaka,
    a punkt 18 nabrał by brzmienia:
    18. Po tym czasie podlać potrawę 100 ml wody, w której moczyły się grzyby.
  6. Pierwsze mieszanie należy wykonać po minimum 20 minutach duszenia.
  7. Do uduszenia potrawy użyłam żeliwnego woka, ale może być dowolny duży garnek. Lepiej jednak aby był szeroki i niski, niż wąski a wysoki.
Przepis dodałam do akcji:

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, smakuje tak dziko jak brzmi przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie smak "dzikości" to głównie połączenie jałowca i rozmarynu, których nuta była dość mocno wyczuwalna przy tych proporcjach :)

      Usuń