Od jakiegoś czasu mam ochotę na duszonego królika. Niestety, w mojej najbliższej okolicy tego mięsa brak, więc zamiast królika w garnku wylądował kurczak, a dokładniej kurczakowe nogi.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: duszone mięso
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. 3200 kcal
- czas przygotowania: 20 min.
- czas gotowania: 60 min. + obsmażanie kurczaka
SKŁADNIKI
- kurczak 4 ćwiartki ze skórą duże (1500 g)
- cebula 3 szt. (300 g)
- pomidor 2 szt. średnie (200 g)
- por 1 część biała (70 g)
- seler naciowy liście 20 g
- żurawina suszona 20 g
- czosnek 4 ząbki
- musztarda gruboziarnista 70 g (TAKA)
- śliwowica 40% 100 ml
- rozmaryn 4 gałązki
- tymianek 1 garść
- szałwia 1 garść
- jałowiec ziarna 0,5 garści
- sól, pieprz czarny mielony
- olej 15 ml + do obsmażenia kurczaka
PRZYGOTOWANIE
- Umyć ćwiartki kurczaka i każdą ćwiartkę podzielić na udo i podudzie.
- W misce wymieszać sól i pieprz.
- Obtoczyć kurczaka w mieszance soli i pieprzu. Odstawić mięso do lodówki.
- Cebulę pokroić w dużą kostkę a por w paseczki.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórę. Pokroić pomidory w dużą kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Ziarna jałowce rozgnieść w moździerzu.
- Rozmaryn, tymianek i szałwię posiekać, ale niezbyt drobno.
- W woku, w którym będzie dusić się kurczak, silnie rozgrzać olej.
- Na oleju obsmażać szybko, po kolei wszystkie części kurczaka. Każdą część po obsmażeniu odkładać na bok, na talerz trzymany w ciepłym miejscu.
- Jeśli w woku pozostał olej, to wylać go i wlać świeży (15 ml).
- W garnku zeszklić cebulę z porem.
- Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka.
- Zalać całość 50 ml śliwowicy, zakryć pokrywką i dusić 3 minuty.
- Po tym czasie kurczaka posypać liśćmi selera, żurawiną, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, szałwią i ziarnami jałowca.
- Na wierzch potrawy, w miarę równomiernie położyć musztardę i pomidory.
- Zalać całość 50 ml śliwowicy, zakryć pokrywką i dusić 3 minuty.
- Po tym czasie podlać potrawę 100 ml wody.
- Dusić całość pod przykryciem, na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie 2-3 razy mieszając.
- Po 40 minutach duszenia odkryć wok, zwiększyć ogień pod nim i odparować nadmiar płynów przez 5 - 10 minut.
- Podawać gorące na stół z kaszą gryczaną lub jaglaną, soczewicą, ciecierzycą lub grubym makaronem.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast kurczaka można użyć królika, ale należy zwiększyć czas duszenia.
- Zamiast żurawin można użyć suszonych śliwek, co podkreśliłoby posmak śliwowicy.
- Zamiast śliwowicy można użyć zwykłej wódki i dodać więcej suszonych owoców.
- Danie powinno wyglądać rustykalnie, więc nie należy drobno kroić cebuli i drobno siekać ziół.
- Gdybym miała w zapasach suszone grzyby, to namoczyłabym je wcześniej w wodzie i dodała do potrawy w punkcie:
13a) Rozłożyć namoczone grzyby na kawałkach kurczaka,
a punkt 18 nabrał by brzmienia:
18. Po tym czasie podlać potrawę 100 ml wody, w której moczyły się grzyby. - Pierwsze mieszanie należy wykonać po minimum 20 minutach duszenia.
- Do uduszenia potrawy użyłam żeliwnego woka, ale może być dowolny duży garnek. Lepiej jednak aby był szeroki i niski, niż wąski a wysoki.
Fajny pomysł, smakuje tak dziko jak brzmi przepis?
OdpowiedzUsuńDla mnie smak "dzikości" to głównie połączenie jałowca i rozmarynu, których nuta była dość mocno wyczuwalna przy tych proporcjach :)
Usuń