czwartek, 4 czerwca 2015

Żur bez zakwasu - potrawa z okolic Raciborza

Jakiś czas temu dostałam od koleżanki z pracy przepis na zupę postną, w jej rodzinie nazywaną żurem. Nie spotkałam się nigdy wcześniej z żurem bez zakwasu, który w tym przepisie zastąpiony został wodą z kiszonych ogórków. Podeszłam więc do tej zupy z dystansem, ale okazała się być PRZEPYSZNĄ! TeŻet i ja zgodnie stwierdziliśmy, że żur zagości w naszym menu na stałe.
* ŻUR *
żur z ziemniakami
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 5-6
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
  • woda 1 litr
  • maślanka naturalna 0,5 litra
  • śmietana 18% 200 g
  • woda z ogórków kiszonych 150 ml
  • mąka 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • ziemniaki 1 kg
  • cebula 3 szt średnie
  • masło 1 łyżka
  • ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa uniwersalna
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki obrać, wrzucić do garnka z zimną wodą i gotować do miękkości.
  2. Cebulę obrać i zezłocić ją na maśle.
  3. Ugotowane ziemniaki utłuc z dodatkiem zezłoconej cebuli.
  4. Do garnka wlać wodę, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 5 minut.
  5. W maślance roztrzepać łyżkę mąki i wlać do wody z przyprawami. Zagotować.
  6. Dodać śmietanę i wodę z kiszonych ogórków. Całość zagotować.
  7. Nałożyć na talerze ziemniaki z cebulą i zalać  żurem.
  8. Podawać gorące, można posypać świeżym koperkiem.
* SMACZNEGO *
ziemniaki, cebula, kwaśno-mleczna zupa i postny obiad gotowy
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Wydaje mi się, że przyprawę uniwersalną można zastąpić warzywną kostką rosołową lub delikatnym bulionem warzywnym.

2 komentarze: