Zacznę od małej "prywaty" :) Wczoraj opublikowałam przepis na duszony szpinak z chilli i dopiero później zorientowałam się, że był on 200 postem w moim Notatniku Kuchennym :) Z tej okazji:
Na początku czerwca rozpoczęłam projekt "Rosół przez cały rok", czyli różne wersje Króla Zup w zależności od pory roku i dostępności składników na bazarze i w sklepie. Był już rosół wiosenny, a teraz na początku sierpnia, póki lato jeszcze trwa, czas na:
dziękuję serdecznie "czytaczom", że nadal chce się Wam czytać moje posty i komentować je!
A teraz przejdźmy do rzeczy, czyli do rosołu :)Na początku czerwca rozpoczęłam projekt "Rosół przez cały rok", czyli różne wersje Króla Zup w zależności od pory roku i dostępności składników na bazarze i w sklepie. Był już rosół wiosenny, a teraz na początku sierpnia, póki lato jeszcze trwa, czas na:
* ROSÓŁ LETNI NA OSTRO *
nie mogłam się powstrzymać i dorzuciłam sobie na talerz również kapustkę włoską, na której gotował się rosół |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak/nie (bulion mięsny)
- ilość porcji: 4 - 5
- kalorie w całości: ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 20 min.
- czas gotowania: 2 godz.
SKŁADNIKI
- mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 700 g (2 szt.)
- mięso z indyka (szyja) 100 g
- mięso wołowe (szponder bez kości) 100 g
- marchewka młoda 4 szt. małe (180 g)
- seler korzeniowy młody 1 szt. mała (70 g)
- pietruszka korzeń młoda 2 szt. małe (20 g)
- kapusta młoda włoska 100 g
- cebula 1 szt. (100 g)
- kalarepa 100 g
- por ciemnozielona część 1 szt. (50 g)
- pietruszka nać 1 garść (40 g)
- nać młodego selera 1 garść (50 g)
- liście kalarepy 3 szt. (50 g)
- szpinak 1 garść (50 g)
- brokuły łodyga 1 szt.
- papryka słodka 0,5 szt. (80 g)
- papryczka chilli 1 - 2 szt. (20 - 40 g)
- chrzan świeży korzeń 4 cm (20 g)
- czosnek 2 ząbki
- świeże zioła (w sumie 1 garść): majeranek, lubczyk
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
- woda 1,7 litra
- sól i pieprz mielony do smaku
- papryczka chilli i młode listki szpinaku do podania
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć i włożyć do garnka.
- Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
- Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
- Od główek kapusty i kalarepy odkroić kawałek i wrzucić do garnka.
- Por przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
- Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
- Łodygi brokułów, nać pietruszki i selera oraz liście kalarepy i szpinaku wrzucić do garnka.
- Paprykę słodką i papryczkę chilli pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka.
- Chrzan dobrze wyszorować, pokroić na 4 kawałki i wrzucić do garnka.
- Dodać wszystkie przyprawy i zioła.
- Zalać wszystko 1,7 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
- Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
- Podawać z makaronem, posypany młodymi listkami szpinaku i krążkami papryczki chilli.
* SMACZNEGO *
zielony szpinak i papryczka chilli, do tego czerwona chilli, biały makaron i jasnozielona kapustka, a wszystko zanurzone w złotym rosole... mniam... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
- Ilość chilli zależy od własnych upodobań smakowych.
- Uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,7 litra rosołu.
- Jeśli ma być to bulion, to pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.
intrygująca mnogość i różnorodność składników :) musiał być piekielnie pyszny!
OdpowiedzUsuńilość składników taka jak zawsze u mnie w rosole :) Był piekielnie pyszny wczoraj, a dziś jest piekielnie pyszną pomidorówką (jak w większości polskich domów) i jeszcze jutro resztkę tej pomidorówki przerobię na pomidorowy sos do makaronu :)
Usuńhehe nie ma jak zaradna Pani domu :D
OdpowiedzUsuńno ba!! Mięso i warzywa, które zostały z gotowania rosołu też już zagospodarowałam :D
Usuńrosół na różne sposoby? ciekawe, bardzo ciekawe ;) jednak ja wole tradycyjny z kluskami własnej roboty ;)
OdpowiedzUsuń