wtorek, 11 listopada 2014

Pudding z bagietki z daktylami

Ostatnio mam straszną ochotę na słodkości. Staram się jednak sama przygotowywać je w domu, zamiast kupować ciastka albo cukierki. Tym razem padło na pudding z pieczywa, a dokładniej z bagietki :)
* PUDDING Z BAGIETKI Z DAKTYLAMI *
Pudding w prodiżu, zaraz po upieczeniu.
INFO
  • posiłek: deser, podwieczorek
  • gatunek: ciasto
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4 szt. duże
  • kalorie w całości: ok. 2500 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. + 60 minut + 15 minut czekania
  • czas pieczenia: 55-60 min.
SKŁADNIKI
  • bagietka pszenna 1 szt. (250 g)
  • daktyle suszone 200 g
  • mleko 650 ml
  • jajka 3 szt.
  • śmietana 36% 1 op. (200 g)
  • wódka waniliowa (TAKA) 50 ml
  • cukier 35 g
  • olej do posmarowania prodiża
PRZYGOTOWANIE
  1. Daktyle przeciąć na połowy i zalać wódką waniliową. Odstawić na 60 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. W misce zmieszać na jednolitą masę mleko, jajka, śmietanę i cukier.
  3. Bagietkę pokroić w kromki.
  4. Prodiż wysmarować olejem.
  5. Ułożyć w prodiżu pojedynczą warstwę kromek z bagietki i posypać ją częścią daktyli.
  6. Punkt 5 powtarzać aż do skończenia się składników (bagietki i daktyli).
  7. Zalać bagietkę i daktyle masą mleczno-śmietanowo-jajeczną.
  8. Poczekać około 15 minut, aż bagietka wchłonie cały płyn.
  9. Pudding piec w prodiżu przez około 60 minut.
 * SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Zamiast bagietki można użyć chałki.
  3. Daktyle zastąpić można innymi suszonymi owocami.
  4. Wódka waniliowa może być zastąpiona przez zwykłą wódke i cukier waniliowy albo przez dowolną, słodką wódkę smakową.
  5. Jeśli deser mają jeść dzieci daktyle zamiast w wódce waniliowej trzeba namoczyć w małej ilości mleka z dodatkiem cukru waniliowego.
  6. Mleko może być dowolne, ja użyłam 1,5%, które miałam w domu.

1 komentarz:

  1. mój wiekowy prodiż umarł niestety ale pudding i tak zrobię :) pysznie wygląda :P

    OdpowiedzUsuń