niedziela, 26 października 2014

Jesienny gulasz wieprzowy z dynią

Kolejny w Notatniku Kuchennym gulasz. Tym razem jest on jesienny, z dynią, żurawiną, śliwkami i papryką. Smaku i koloru dodają mu też główki brukselek.
* JESIENNY GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ *
kolory jesieni, pomarańczowa dynia, czerwona żurawina i zielona brukselka - gulasz na początku duszenia :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. 2500 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas duszenia: ok. 2 godz.
SKŁADNIKI
  • łopatka wieprzowa 600 g
  • śliwki węgierki 15 szt. (250 g z pestkami)
  • marchewka 250 g
  • dynia 200 g (po obraniu)
  • brukselka 200 g (12 szt.)
  • papryka żółta, zielona i czerwona 150 g (w sumie)
  • por 120 g
  • cebula 110 g (1 szt.)
  • żurawina świeża 100 g
  • soczewica czerwona 100 g (suchej)
  • czosnek 3 ząbki
  • papryczka chilli
  • olej 20 ml
  • sól, pieprz, liść laurowy, kminek, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  3. Marchewkę, dynię i paprykę pokroić w dużą kostkę.
  4. Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
  5. Główki brukselki oczyścić z zewnętrznych liści i przekroić na pół.
  6. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać.
  7. W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony do zezłocenia się brzegów
  8. Do mięsa dorzucić cebulę i pora. Całość doprawić pieprzem, solą, liściem laurowym, majerankiem i kminkiem.
  9. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli i pora.
  10. Dodać dynię, marchewkę, żurawinę, brukselkę, papryczkę chilli i czosnek. Całość wymieszać i zalać wodą tak, aby przykryła składniki.
  11. Dusić całość pod przykryciem około godziny. W razie potrzeby dolewać wody.
  12. Po godzinie dodać do gulaszu śliwki i paprykę.
  13. Całość postawić na najmniejszy ogień i dusić jeszcze około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  14. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
  15. Dodać czerwoną soczewicę, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 7 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie prawie cały płyn.
* SMACZNEGO *
wygląd typowo gulaszowy,...
ale kawałki dyni, papryki i połówki brukselek robią różnice... ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast łopatki można użyć szynki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
  2. Ostrość gulaszu zależy od gatunku i ilości papryczki chilli.
  3. Inne przepisy na gulasze można znaleźć pod poniższymi linkami:
           A. wieprzowe
            B. wołowe

1 komentarz: