sobota, 29 grudnia 2012

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Całe Święta przechorowałam i dopiero dzisiaj, po raz pierwszy od ponad tygodnia, wstałam z łóżka. Od kilku lat tak mocno nie chorowałam, a w tym roku przypętało się choróbsko i to jeszcze na Święta...
Dzisiaj, aby się nie przemęczyć zbyt mocno pierwszego dnia po chorobie, zrobiłam nam na obiad kapuśniak, którego gotowanie nie wymaga dużego nakładu sił, a smak jest boski :)
* KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY *
kapuśniak z kiszonej kapusty i wędzone żeberko do obgryzienia... mniam...
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas gotowania: około 60 - 70 min.
SKŁADNIKI
  • wędzony surowy boczek 250 g
  • żeberka wędzone 200 g
  • kiszona kapusta 500 g
  • marchewka 2 szt.średnie (250 g)
  • seler korzeniowy 90 g (0,25 szt.)
  • pietruszka 1 szt. średnia (80 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • por 1 szt. jasnozielona (70 g)
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kminek w ziarnach
  • świeże zioła: majeranek, szałwia, lubczyk
PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek pokroić w kostkę, a żeberka podzielić pomiędzy kośćmi.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pora w piórka.
  3. Obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler korzeniowy i pokroić w drobną kostkę.
  4. Świeże zioła i czosnek drobno posiekać.
  5. Wrzucić boczek i żeberka do garnka, dodać pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kminek w ziarnach, zalać całość 1 litrem zimnej wody.
  6. Gotować 20 minut.
  7. Do boczku i żeberek dorzucić cebulę, por i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy.
  8. Do warzyw z boczkiem i żeberkami dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane świeże zioła.
  9. Dolać jeszcze 0,5 litra wody, wymieszać i gotować ok. 20 min.
  10. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną, dolać jeszcze 0,5 litra wody, wymieszać i gotować jeszcze ok. 20 - 30 min.
  11. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
  12. Podawać posypane świeżymi ziołami
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności kapusty.
  2. Zupę można ugotować na rosole zamiast dolewać wody.
  3. Do zupy można dorzucić również obrane i pokrojone ziemniaki (w punkcie 7), ja tym razem zapomniałam je kupić ;)
  4. Polecam również kapuśniak z młodej kapusty (TUTAJ) i rosyjską щи szczi (TU).

3 komentarze:

  1. ależ ja bym teraz zjadła takiego kapuśniaku!!! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo własnie odkryłam że jesteś siostrą Hafiji... ale ten blogowy świat mały... Hafije obserwuje od dawna... mam córeczkę w wieku konuska. ale na twojego bloga trafiłam nie przez hafije... mały ten świat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj mały, zwłaszcza ten wirtualny ;)

      Usuń