poniedziałek, 2 stycznia 2012

Tołpyga duszona z papryką

Tołpygę duszoną z papryką jedliśmy z TeŻetem w zeszłym tygodniu, więc jakby nie patrzeć dzisiejszy post to zeszłoroczny przepis ;) Tołpygę duszoną w woku prezentowałam już wcześniej, w kwietniu 2011r., w wersji również lekko orientalnej. Przepis ten i kilka informacji o tołpydze można znaleźć  TUTAJ.
* TOŁPYGA DUSZONA Z PAPRYKĄ *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: danie z woka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1000 kcal
  • czas przygotowania: 2 godz. marynowania ryby + 20 min.
  • czas  gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI 

      A. marynata do ryby
  • sos rybny 15 ml
  • sos sojowy 15 ml
  • sok z cytryny 15 ml
  • ocet balsamiczny 15 ml
  • sos ostrygowy 5 ml
  • sos tabasco kilka kropli lub mała papryczka chilli
  • cukier 10 g
  • imbir starty, cynamon, gałka muszkatołowa - szczypta
  • czosnek 2 ząbki
      B. główne składniki
  • tołpyga 600 g
  • papryka 200 g (1 szt. duża)
  • cebula 150 g (1 szt. duża)
  • marchewka 100 g (4 szt. małe)
  • bulion rybny 200 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • olej 15 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Rybę pokroić na kawałki. W razie potrzeby usunąć ości.
  2. Cebulę pokroić w piórka, obraną marchewkę w plasterki, a paprykę w dużą kostkę. Czosnek obrać.
     A. marynata do ryby
  1. Papryczkę chilli drobno posiekać, czosnek obrać i przepuścić przez praskę (lub drobno posiekać), zetrzeć na tarce imbir, cynamon i gałkę muszkatołowa.
  2. Połączyć w misce wszystkie składniki marynaty.
  3. Wrzucić do marynaty kawałki ryby.
  4. Marynować minimum 2 godz.
     B. ryba duszona w warzywach
  1. Rozgrzać olej w woku, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
  2. Do woka dorzucić marchewkę i chwilę smażyć.
  3. Dodać bulion rybny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 min.
  4. Do woka dodać paprykę i dobrze wszystko wymieszać.
  5. Na warzywa położyć kawałki ryby i zalać całość marynatą.
  6. Od momentu ponownego zagotowania dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 min.
  7. Zdjąć przykrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 min. aż do całkowitego odparowania płynu.
  8. Podawać z ryżem, makaronem sojowym/ryżowym/z fasoli mung, soczewicą itp.
 * SMACZNEGO *
u mnie w wersji z brązowym ryżem
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Tołpyga jest do tego dania idealna; duża ryba z dużymi ośćmi, łatwymi do wyjęcia/wyczucia w potrawie. Ości tworzące klatkę piersiową są wyjątkowo duże i grube. Idealnie nadają się do zamrożenia w celu późniejszego wykorzystania do ugotowania wywaru/zupy rybnej (uchy/uhy - TU).
  2. Bulion rybny robię sama (KLIK) i zamrażam, a potem jest on "jak znalazł" do duszenia ryb. Przy braku bulionu rybnego można użyć warzywnego, ale smak warzyw nie będzie wtedy "rybny".
  3. W punkcie 7 należy uważać, aby nie dopuścić do przypalenia się warzyw na spodzie woka.

2 komentarze: