click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 22 kwietnia 2011

Orientalna ryba z woka

Dziś na obiad była ryba. Przyznaję, że w kwestii wyboru i kupowania ryb byłam zupełnie zielona i dopiero od ok. 2-3 lat wybieram je świadomie. O tym jak kupować ryby i w jakiej postaci oraz jakie gatunki to temat rzeka/morze/jezioro :) na osobny post. Dziś polecam tołpygę. Jej zalety:
  • gatunek niezagrożony wyginięciem (gatunek, którym zarybia się akweny wodne; można "wywędkować" w Polsce),
  • smaczna,
  • w rozsądnej cenie (Warszawa, mały sklepik rybny, filet świeży w cenie 24 zł/kg),
a najważniejsza zaleta:
  • DUŻA!!
Jak wiadomo "duża ryba=duże ości", "duże ości=łatwo namierzyć je i wyjąć", czyli idealna do smażenia, gotowania, duszenia; dla dzieci i ludzi bojących się zadławienia ością:)
Rekord Polski w 2007 roku w połowie tołpygi można znaleźć TU).

* ORIENTALNA RYBA Z WOKA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: danie z woka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie w całości:ok. 950 kcal
  • czas przygotowania: minimum 12 godz. moczyć ciecierzycę + 2 godz. marynowania ryby + 20 min.
  • czas  gotowania: 45 min.
SKŁADNIKI 

      A.  ciecierzyca gotowana
  • ciecierzyca 100 g
      B. marynata do ryby
  • sos rybny 2 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • pomarańcza 1 szt. duża
  • sos ostrygowy kilka kropli
  • sos tabasco kilka kropli lub mała papryczka chilli
  • kawałek łodygi czosnku lub 1 duży ząbek czosnku
      C. główne składniki
  • tołpyga 300 g
  • brokuły 450 g (1 opakowanie mrożone lub świeże 2 szt. średnie)
  • cebula 100 g
  • por (biała część) 100 g
  • marchewka 50 g
  • cykoria 100 g
  • mleczko kokosowe 165 ml (1 mała puszka)
  • olej 15 ml
  • trawa cytrynowa mały kawałek
  • zielona pasta curry 1,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie.
  2. Rybę pokroić na kawałki. W razie potrzeby usunąć ości.
  3. Cebulę i pora pokroić w piórka, obraną marchewkę w plasterki,cykorię w paseczki, trawę cytrynową i czosnek drobno posiekać.
  4. Obrać pomarańczę (dokładnie usuwając również albedo tzn. białą skórkę) i pokroić na małe kawałki.
     A. marynata do ryby
  1. Połączyć w misce wszystkie składniki marynaty, razem z kawałkami pomarańczy.
  2. Lekko rozgnieść kawałki pomarańczy widelcem.
  3. Wrzucić do marynaty kawałki ryby.
  4. Marynować minimum 2 godz.
CIECIERZYCĘ GOTUJEMY 25 MINUT I DOPIERO ZACZYNAMY DUSIĆ WARZYWA!! 

     B. ciecierzyca gotowana
  1. Zagotować wodę w której moczyła się ciecierzyca.
  2. Gotować 45 min.
  3. W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku.
     B. ryba duszona w warzywach
  1. Rozgrzać olej w woku. Wrzucić trawę cytrynową i obsmażać do uzyskania wyraźnego zapachu trawy.
  2. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pora. Smażyć do zeszklenia.
  3. Do garnka dorzucić marchewkę i chwilę smażyć.
  4. Dodać pastę curry i chwilę smażyć.
  5. Dodać rybę razem z marynata, brokuły i cykorię.
  6. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym, wymieszać i zakryć przykrywką wok.
  7. Dusić pod przykryciem ok. 10 min (aż ciecierzyca się ugotuje).
     C. orientalna ryba z woka
  1. Ugotowaną ciecierzycę dorzucić do warzyw i ryby.
  2. Wymieszać, chwilę poddusić i podawać.
 * SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Tołpyga jest do tego dania idealna; duża ryba z dużymi ośćmi, łatwymi do wyjęcia/wyczucia w potrawie. Ości tworzące klatkę piersiową są wyjątkowo duże i grube. Idealnie nadają się do zamrożenia w celu późniejszego wykorzystania do ugotowania wywaru/zupy rybnej (uchy/uhy - TU).
  2. Zamiast ciecierzycy super sprawdzi się ryż lub makaron orientalny (ryżowy/sojowy itp.)
  3. Aby złagodzić smak potrawy można użyć czerwonej pasty curry, która jest delikatniejsza w smaku.
  4. Pomarańczę można zamienić cytryną, ale wtedy nie dodawać trawy cytrynowej do potrawy.

1 komentarz: