Dziś na obiad była ryba. Przyznaję, że w kwestii wyboru i kupowania ryb byłam zupełnie zielona i dopiero od ok. 2-3 lat wybieram je świadomie. O tym jak kupować ryby i w jakiej postaci oraz jakie gatunki to temat rzeka/morze/jezioro :) na osobny post. Dziś polecam tołpygę. Jej zalety:
Rekord Polski w 2007 roku w połowie tołpygi można znaleźć TU).
- gatunek niezagrożony wyginięciem (gatunek, którym zarybia się akweny wodne; można "wywędkować" w Polsce),
- smaczna,
- w rozsądnej cenie (Warszawa, mały sklepik rybny, filet świeży w cenie 24 zł/kg),
- DUŻA!!
Rekord Polski w 2007 roku w połowie tołpygi można znaleźć TU).
* ORIENTALNA RYBA Z WOKA *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: danie z woka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 2-3
- kalorie w całości:ok. 950 kcal
- czas przygotowania: minimum 12 godz. moczyć ciecierzycę + 2 godz. marynowania ryby + 20 min.
- czas gotowania: 45 min.
SKŁADNIKI
A. ciecierzyca gotowana
- ciecierzyca 100 g
B. marynata do ryby
- sos rybny 2 łyżki
- sos sojowy 1 łyżka
- pomarańcza 1 szt. duża
- sos ostrygowy kilka kropli
- sos tabasco kilka kropli lub mała papryczka chilli
- kawałek łodygi czosnku lub 1 duży ząbek czosnku
- tołpyga 300 g
- brokuły 450 g (1 opakowanie mrożone lub świeże 2 szt. średnie)
- cebula 100 g
- por (biała część) 100 g
- marchewka 50 g
- cykoria 100 g
- mleczko kokosowe 165 ml (1 mała puszka)
- olej 15 ml
- trawa cytrynowa mały kawałek
- zielona pasta curry 1,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie.
- Rybę pokroić na kawałki. W razie potrzeby usunąć ości.
- Cebulę i pora pokroić w piórka, obraną marchewkę w plasterki,cykorię w paseczki, trawę cytrynową i czosnek drobno posiekać.
- Obrać pomarańczę (dokładnie usuwając również albedo tzn. białą skórkę) i pokroić na małe kawałki.
- Połączyć w misce wszystkie składniki marynaty, razem z kawałkami pomarańczy.
- Lekko rozgnieść kawałki pomarańczy widelcem.
- Wrzucić do marynaty kawałki ryby.
- Marynować minimum 2 godz.
CIECIERZYCĘ GOTUJEMY 25 MINUT I DOPIERO ZACZYNAMY DUSIĆ WARZYWA!!
B. ciecierzyca gotowana
- Zagotować wodę w której moczyła się ciecierzyca.
- Gotować 45 min.
- W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku.
B. ryba duszona w warzywach
- Rozgrzać olej w woku. Wrzucić trawę cytrynową i obsmażać do uzyskania wyraźnego zapachu trawy.
- Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pora. Smażyć do zeszklenia.
- Do garnka dorzucić marchewkę i chwilę smażyć.
- Dodać pastę curry i chwilę smażyć.
- Dodać rybę razem z marynata, brokuły i cykorię.
- Zalać wszystko mleczkiem kokosowym, wymieszać i zakryć przykrywką wok.
- Dusić pod przykryciem ok. 10 min (aż ciecierzyca się ugotuje).
C. orientalna ryba z woka
- Ugotowaną ciecierzycę dorzucić do warzyw i ryby.
- Wymieszać, chwilę poddusić i podawać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Tołpyga jest do tego dania idealna; duża ryba z dużymi ośćmi, łatwymi do wyjęcia/wyczucia w potrawie. Ości tworzące klatkę piersiową są wyjątkowo duże i grube. Idealnie nadają się do zamrożenia w celu późniejszego wykorzystania do ugotowania wywaru/zupy rybnej (uchy/uhy - TU).
- Zamiast ciecierzycy super sprawdzi się ryż lub makaron orientalny (ryżowy/sojowy itp.)
- Aby złagodzić smak potrawy można użyć czerwonej pasty curry, która jest delikatniejsza w smaku.
- Pomarańczę można zamienić cytryną, ale wtedy nie dodawać trawy cytrynowej do potrawy.
Spokojnych i zdrowych Swiat Wielkiej Nocy!
OdpowiedzUsuń