click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 23 września 2011

Kurczak z chilli i miodem

W czasie wyjazdu do Moskwy BAAAARDZOOOO tęskniłam za mięsem, więc jak tylko przyjechałam od razu pierwszy obiad musiałam zrobić z kurczakiem ;) Oto i ten przepis, który powstał w chwili natchnienia, pod wpływem obecnych w mojej kuchni produktów:

* KURCZAK Z CHILLI I MIODEM*


INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: mięso z warzywami do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): ??? kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 1 godz.
  • czas smażenia/duszenia: 10-15 min.
SKŁADNIKI
A. Marynata
  • nasiona z 1 papryczki chilli
  • miód 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 2 łyżki
  • sól
B. Składniki potrawki
  • pierś z kurczaka 1 szt.
  • papryka 1 szt. 
  • pieczarki 6 - 8 szt.
  • pomidor 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chilli bez nasion 1 szt.
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki. Włożyć mięso do miski.
  2. Z papryczki chilli wyjąć nasiona, przełożyć je do mięsa.
  3. 1 ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miski.
  4. Do mięsa dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać kurczaka z marynatą.
  5. Marynować mięso przez minimum 1 godz.
  6. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę na duże kawałki.
  7. Paprykę chilli pokroić na małe kawałki. Obrać 2 pozostałe ząbki czosnku.
  8. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki.
  9. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki.
  10. Rozgrzać woka i wrzucić mięso bez marynaty. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
  11. Do pozostałej marynaty włożyć paprykę i dobrze wymieszać (papryka powinna pokryć się resztkami marynaty)
  12. Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
  13. Dodać pieczarki i podsmażać je aż zaczną wypuszczać sok.
  14. Dodać paprykę razem z marynatą i pomidora.
  15. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną papryczką chilli. Dobrze wymieszać.
  16. Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 5 min.
  17. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
  18. Podawać z makaronem.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Najlepiej smakuje kurczak, który marynował się przez całą dobę.
  2. Użyłam, zamiast 1 całej papryki, połówek 2 papryk czerwonej i żółtej.
  3. Ostrość potrawy zależy od ilości i gatunku papryczki chilli.
  4. Wyczuwalna jest również słodycz miodu, więc idealnym gatunkiem do tego dania jest miód gryczany - lekko gorzkawy.
  5. Jeśli jest już po sezonie paprykowym można użyć właśnie oliwy smakowej z chilli i papryczki z niej wyjętej.
Przepis dodałam do akcji:
Warzywa psiankowatePaprykujemy 2

2 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję, uwielbiam przepisy z kurczaczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na kurczaka:) spróbuję

    OdpowiedzUsuń