* KURCZAK Z CHILLI I MIODEM*
- posiłek: obiad
- gatunek: mięso z warzywami do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): ??? kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 1 godz.
- czas smażenia/duszenia: 10-15 min.
SKŁADNIKI
A. Marynata- nasiona z 1 papryczki chilli
- miód 1 łyżka
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- oliwa 2 łyżki
- sól
- pierś z kurczaka 1 szt.
- papryka 1 szt.
- pieczarki 6 - 8 szt.
- pomidor 1 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- papryczka chilli bez nasion 1 szt.
PRZYGOTOWANIE
- Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki. Włożyć mięso do miski.
- Z papryczki chilli wyjąć nasiona, przełożyć je do mięsa.
- 1 ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miski.
- Do mięsa dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać kurczaka z marynatą.
- Marynować mięso przez minimum 1 godz.
- Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę na duże kawałki.
- Paprykę chilli pokroić na małe kawałki. Obrać 2 pozostałe ząbki czosnku.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki.
- Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki.
- Rozgrzać woka i wrzucić mięso bez marynaty. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
- Do pozostałej marynaty włożyć paprykę i dobrze wymieszać (papryka powinna pokryć się resztkami marynaty)
- Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
- Dodać pieczarki i podsmażać je aż zaczną wypuszczać sok.
- Dodać paprykę razem z marynatą i pomidora.
- Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną papryczką chilli. Dobrze wymieszać.
- Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 5 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
- Podawać z makaronem.
- Najlepiej smakuje kurczak, który marynował się przez całą dobę.
- Użyłam, zamiast 1 całej papryki, połówek 2 papryk czerwonej i żółtej.
- Ostrość potrawy zależy od ilości i gatunku papryczki chilli.
- Wyczuwalna jest również słodycz miodu, więc idealnym gatunkiem do tego dania jest miód gryczany - lekko gorzkawy.
- Jeśli jest już po sezonie paprykowym można użyć właśnie oliwy smakowej z chilli i papryczki z niej wyjętej.
Chętnie wypróbuję, uwielbiam przepisy z kurczaczkiem:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kurczaka:) spróbuję
OdpowiedzUsuń