Dzisiaj podstawowy przepis na ciasto kopytkowe. Takie jak u Mamy...
- posiłek: obiad
- gatunek: kopytka
- mięso: nie
- ilość: dużo (zależy czy występują jako dodatek, czy jako podstawa dania)
- kalorie w całości: zależne od gatunku ziemniaków i ilości mąki
- czas przygotowania: 2 godz. (+ kilka godz. chłodzenia ziemniaków, + 30 min. chłodzenia ciasta)
- czas gotowania: porcjami po 1 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- ziemniaki (surowe, po obraniu - 1,5 kg)
- mąka ile zabierze + do podsypywania
- jajko 1 szt.
- sól do ciasta i do gotowania
- tłuszcz do polania kopytek
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
- Gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree i zostawić do ostygnięcia.
- Przełożyć ziemniaki do miski, ugnieść równą warstwą. Zaznaczyć na wierzchu podział na 4 części.
- 1/4 ziemniaków wyjąć na wierzch warstwy ziemniaczanej. Na wolne miejsce wsypać mąkę.
- Ziemniaki i mąkę dokładnie i szybko wymieszać.
- Dodać jajko i szczyptę solo. Wszystko dokładnie i szybko wymieszać. Dodać ewentualnie mąki w razie potrzeby.
- Umieścić ciasto w chłodzie na około 30 min.
- Oderwać kawałek ciasta (całość niech pozostaje w chłodnym miejscu) i wałkować z niego dłońmi wałeczek (pamiętać o podsypywaniu mąki, aby ciasto nie lepiło się do stolnicy/blatu).
- Wałeczek ciasta o odpowiedniej grubości ciąć ostrym nożem na kopytka.
- Wrzucić kopytka do wrzącej, osolonej wody i gotować 1 min. od momentu wypłynięcia.
- Przełożyć ugotowane kopytka, polać tłuszczem.
- Powtarzać punkty 8 - 11 aż do wyczerpania się ciasta.
- Podawać jako samodzielne danie z surówką, lub jako dodatek do drugiego dania zamiast ziemniaków.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
zbliżenie na kopytka :) |
- Ziemniaki dobrze jest ugotować dzień wcześniej (albo z rana) tak, aby były dobrze schłodzone (najlepiej o temperaturze lodówkowej) w momencie rozpoczynania zarabiania ciasta.
- Ciasto należy wyrabiać bardzo szybko, gdyż im więcej ciepła od rąk i otoczenia przyjmuje, tym bardziej się klei i wymaga podsypywania coraz większą ilością mąki. To bolesne doświadczenie nadal śni się po nocach mi i mojej przyjaciółce M., chociaż od naszego pierwszego wspólnego ciasta kopytkowego minęło już ładnych -dzieści lat ;)
- To, ile mąki zabierze ciasto, zależy nie tylko od czasu wyrabiania, ale też od gatunku ziemniaków.
- Polanie tłuszczem po ugotowaniu zapobiega sklejaniu się kopytek.
- Następnego dnia kopytka można wrzucić do osolonego wrzątku lub podgrzać na patelni.
- Ciasto kopytkowe może służyć również do innych potraw. Kotlety zakarpackie z ciasta kopytkowego będzie można znaleźć TUTAJ już jutro :)
Miałam zrobić wczoraj, ale rodzina powiedziała, że sobie odsmażone na patelni zjedzą (kartofle z obiadu), a nie zjedli - kłamczuchy jedne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe kopytka!
OdpowiedzUsuń