Dzisiaj do obiadu zjedliśmy do klasycznego, polskiego schabowego najprostszą surówkę pod słońcem: sałata + pomidor + ogórek + cebula. Dla urozmaicenia smaku warzyw sięgnęłam w głąb lodówki i zapasów, aby stworzyć waniliowo-figowy dressing.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: surówka, dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 150 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
A. surówka
- pomidor 125 g (1 szt.)
- sałata rzymska 100 g (6 liści)
- ogórek 90 g (0,5 szt. dużej)
- cebula czerwona 50 g (0,5 szt.)
- papryczka chilli 5 g (1 szt. mała)
PRZYGOTOWANIE
A. surówka
- Liście sałaty umyć i podrzeć. Wrzucić do miski.
- Pomidory pokroić na cząstki, ogórek w półplasterki, cebulę w piórka, a chilli bardzo drobno posiekać.
- Wrzucić warzywa do miski i wszystko dobrze wymieszać.
B. dressing
- Wymieszać sok z cytryny z solą i konfiturą z fig.
- Do dressingu dodać oliwę waniliową i całość bardzo dobrze wymieszać aby składniki połączyły się.
- Polać surówkę dressingiem i od razu podawać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Surówkę należy polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
- Dressing dobrze się miesza w zamkniętym słoiczku, którym trzeba potrząsać mocno jak marakasami ;)
- Zamiast konfitury z fig można użyć fig w rumie albo bezpośrednio dodać posiekane świeże lub suszone figi do surówki.
- Można użyć zamiast oliwy waniliowej zwykłej oliwy i dodać trochę ziaren wanilii.
kolorowe, zdrowe i smaczne ;) musiało świetnie uzupełniać obiad;)
OdpowiedzUsuńsmakowała super! polecam nie tylko do schabowego :)
Usuń