click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 20 września 2012

Waniliowo-figowa surówka do obiadu

Dzisiaj do obiadu zjedliśmy do klasycznego, polskiego schabowego najprostszą surówkę pod słońcem: sałata + pomidor + ogórek + cebula. Dla urozmaicenia smaku warzyw sięgnęłam w głąb lodówki i zapasów, aby stworzyć waniliowo-figowy dressing.
* SURÓWKA Z WANILIOWO-FIGOWYM DRESSINGIEM *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: surówka, dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 150 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
      A. surówka
  • pomidor 125 g (1 szt.)
  • sałata rzymska 100 g (6 liści)
  • ogórek 90 g (0,5 szt. dużej)
  • cebula czerwona 50 g (0,5 szt.)
  • papryczka chilli 5 g (1 szt. mała)
      B. dressing
  • sok z cytryny 15 g
  • konfitura z fig (TAKA) 15 g
  • oliwa waniliowa (TAKA) 5 g
  • sól
PRZYGOTOWANIE
    A. surówka
  1. Liście sałaty umyć i podrzeć. Wrzucić do miski.
  2. Pomidory pokroić na cząstki, ogórek w półplasterki, cebulę w piórka, a chilli bardzo drobno posiekać.
  3. Wrzucić warzywa do miski i wszystko dobrze wymieszać.
     B. dressing
  1. Wymieszać sok z cytryny z solą i konfiturą z fig.
  2. Do dressingu dodać oliwę waniliową i całość bardzo dobrze wymieszać aby składniki połączyły się.
  3. Polać surówkę dressingiem i od razu podawać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Surówkę należy polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
  2. Dressing dobrze się miesza w zamkniętym słoiczku, którym trzeba potrząsać mocno jak marakasami ;)
  3. Zamiast konfitury z fig można użyć fig w rumie albo bezpośrednio dodać posiekane świeże lub suszone figi do surówki.
  4. Można użyć zamiast oliwy waniliowej zwykłej oliwy i dodać trochę ziaren wanilii.

2 komentarze:

  1. kolorowe, zdrowe i smaczne ;) musiało świetnie uzupełniać obiad;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowała super! polecam nie tylko do schabowego :)

      Usuń