Bardzo lubię pleśniowe sery. Na kanapki, na desce serów, jako przekąska na słodko i wytrawnie... Równie dobrze smakują na ciepło. Z aromatycznymi dodatkami camembert na ciepło może być świetną przekąską, a po dołożeniu dużej ilości warzyw będzie nawet całym obiadem.
INFO
- posiłek: kolacja, obiad, przystawka, deska serów, impreza
- gatunek: ser plesniowy na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 950 - 1000 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
- czas grillowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- camembert 2 szt. (po 130 g każdy)
- fenkuł 0,5 szt. (80 g)
- papryka zielona (60 g)
- cebula 30 g
- chilli
- czosnek 1 ząbek
- świeże zioła: rozmaryn, tymianek
- sól, cukier
- ocet balsamiczny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE
- Fenkuł, paprykę, cebulę i chilli pokroić w piórka.
- Warzywa wymieszać na talerzu.
- Do warzyw dodać połowę posiekanych ziół, sól i cukier.
- Skropić warzywa octem i oliwą. Całość dobrze wymieszać.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Serki camembert posmarować z obu stron oliwą.
- Rozgrzać patelnię grillową i grillować camembert ok. 2 minuty.
- Po tym czasie przekręcić camembert na drugą stronę i ostrym nożem naciąć na krzyż ugrillowaną stronę serków.
- Pod skórkę, w miękki ser włożyć płatki czosnku i drugą połowę posiekanych ziół.
- Całość grillować jeszcze 3 minuty.
- Gotowy, gorący ser przełożyć na warzywa.
- W przepisie jest camembert, ale można użyć dowolnego gatunku sera o białej pleśni.
- Przecinając ugrillowaną stronę sera, należy uważać, aby nie przeciąć boków sera.
- Ocet balsamiczny można zastąpić octem jabłkowym.
bardzo ciekawa propozycja... szkoda, że sera pleśniowego teraz nie mogę :(
OdpowiedzUsuńoj, współczuję! Ja bym chyba bez "pleśniaków" nie dała rady żyć...
UsuńNo, po prostu uwielbiam ser pleśniowy! :) Zapiekany mogłabym jeść codziennie
OdpowiedzUsuńteż tak mam! tylko ta nieszczęsna dzika ilość kalorii w camembercie...
Usuńgrillowany camembert! cudo ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Ser w roli głównej, pycha, na chwilę można zapomnieć o kaloriach, ja robiłam camembert panierowany(wg Pascala z ,kuchni lidla,), pyszności:)
OdpowiedzUsuńTeż zdarza mi się robić camembert panierowany, a do tego podaję frytki :) Wtedy dopiero ilość kalorii jest powalająca :P
UsuńObłędny :) Mam camemberta w lodówce, ale postaram się powstrzymać przed pokusą grillowania go o tej porze ;)
OdpowiedzUsuń