click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 11 października 2012

Gruzińskie chaczapuri w wersji mięsnej

W niedzielę zamieściłam w Notatniku Kuchennym przepis na ciasto na gruzińskie chaczapuri. Chociaż zazwyczaj nadzienie do chaczapuri jest serowe, to tym razem postanowiłam zrobić mięsne.
* CHACZAPURI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM *
chaczapuri nie klasyczne - z mięsem
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: chaczapuri
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ciasto ok. 1500 kcal + nadzienie ok. 1150 kcal
  • czas przygotowania nadzienia: 30 min.
  • czas pieczenia: 20 - 25 min.
SKŁADNIKI
  • ciasto na chaczapuri - przepis TUTAJ
  • mięso mielone wieprzowe (łopatka) 300 g
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • pieczarki 100 g (10 szt.)
  • ser żółty 50 g
  • por (biała część) 30 g (1 szt.)
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 10 g
  • sól, pieprz zielony w ziarnach
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i por pokroić w piórka.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Czosnek obrać.
  4. Ser żółty pokroić na małe kawałki.
  5. Ziarna pieprzu zielonego rozgnieść w moździeżu.
  6. Wlać odrobinę oleju na patelnię i przesmażyć mięso (aż do odparowania całości płynów), doprawiając je szczyptą soli i szczyptą pieprzu zielonego.
  7. Zdjąć mięso z patelni i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
  8. Wlać odrobinę oleju na patelnię i zaszklić na niej cebulę i por.
  9. Zdjąć cebulę i por z patelni i wlać pozostały olej.
  10. Podsmażyć na patelni lekko osolone pieczarki, tak aby odparował cały płyn.
  11. Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować.
  12. Na środek placków z ciasta rozłożyć warstwami po kolei:
    1. usmażone mięso,
    2. kawałki sera żółtego,
    3. zeszkloną cebulę i por,
    4. podsmażone pieczarki.
  13. Całość posypać resztą pieprzu zielonego.
  14. Zawinąć brzegi ciasta i posmarować je rozbełtanym jajkiem.
  15. Włożyć do nagrzanego prodiża i piec 20 - 25 minut.
  16. Podawać gorące.
* SMACZNEGO *
na wierzchu pieczarki, a pod spodem ciągnący się ser żółty, mniam!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury 200 - 220 stopni Celsjusza.
  2. Można zrezygnować z pora, ale ja osobiście lubię jego smak :)
  3. Pieprz zielony można zastąpić zwykłym, ale wg mnie zielony jest delikatniejszy.
  4. Należy dobrze odparować wodę z mięsa i pieczarek w czasie smażenia, aby nadzienie podczas pieczenia nie "zamoczyło" ciasta.

7 komentarzy:

  1. mniam poproszę takowe na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam! ostatnio bardzo często gości u nas taki obiad :)

      Usuń
  2. Ale mi apetytu narobiłaś... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, wersja mięsna chyba nawet bardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do mojego TeŻeta również wersja mięsna przemawia bardziej :P

      Usuń
  4. ja w gruzińskiej restauracji też jadłam wersję mięsną. Super danie!

    OdpowiedzUsuń