niedziela, 7 października 2012

Gruzińska inspiracja

Wiele, wiele lat temu, w odległej galaktyce (czyli w ZSRR) byłam w Gruzji. Nie ukrywam, że chętnie pojechałabym tam znowu. Niestety, póki co nie mam takiej możliwości :(
Niemniej jednak, przy obecnej globalizacji świata, można do naszej kuchni wprowadzać również potrawy z najodleglejszych zakątków świata. W ten weekend nasz wybór padł na Gruzję i gruzińskie chaczapuri (info obszerniejsze, po rosyjsku TUTAJ). Poniższy przepis był zainspirowany ogromną ilością przepisów na chaczapuri, które znalazłam w sieci. Jest on kompilacją kilku z nich, nie zawierających drożdży i masła, bo akurat nie miałam w domu tych składników ;) Dzisiaj post jest z przepisem na ciasto, a kolejny post w tym tygodniu będzie zawierał wersję z nadzieniem mięsnym.
* CHACZAPURI - CIASTO BEZ DROŻDŻY*
chaczapuri z nadzieniem mięsnym
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: chaczapuri
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1500 kcal + nadzienie
  • czas przygotowania: 15 min. + 1 godz. czekania
  • czas pieczenia w prodiżu: 20 - 25 min.
SKŁADNIKI 
  • mąka pszenna 300 g
  • maślanka 175 ml
  • soda oczyszczona 1 łyzeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • olej 4 łyżeczki
  • jajko 1 szt. (do posmarowania ciasta)
PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać mąkę, sodę i sól.
  2. Dolać maślankę, ocet i olej.
  3. Wyrobić elastyczne ciasto.
  4. Ciasto pozostawić w misce, przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części.
  6. Każdą część rozwałkować, nałożyć wybrane nadzienie na środek i zawinąć brzegi ciasta, nie zakrywając w całości nadzienia.
  7. Jajko rozbełtać w miseczce i posmarować brzegi ciasta, aby się zarumieniły w trakcie pieczenia.
  8. Włożyć chaczapuri do nagrzanego prodiża.
  9. Piec 20 - 25 minut.
  10. Podawać gorące.
 * SMACZNEGO *
chaczapuri z mięsem przed upieczeniem
POMOCNICZE INFORMACJE
  1.  Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, tylko trzeba zwiększyć jego ilość (proszek to soda zmieszana z mąką).
  3. Chaczapuri zawiera w najbardziej klasycznej wersji nadzienie serowe (z sera owczego).

8 komentarzy:

  1. Widzę, że nie ja jedna uwielbiam wschód:) w Poznaniu odbywają się warsztaty kuchni gruzińskiej, na których planuję pewnego dnia się znaleźć - i właśnie danie, które przygotowałaś też jest w spisie. Bardzo mi odpowiada, serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja i w Warszawie znalazłam warsztaty kuchni gruzińskiej i nie mogę nikogo namówić, żeby ze mną poszedł :(

      Usuń
  2. wow, brzmi niesamowicie, trzbea wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię gruzińską! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
    Po drugie miałam okazję jeść chaczapuri w gruzińskiej restsuracji i bardzo mi smakowalo ;) fajnie, że pokusiłaś się o wykonanie swojego ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wróciłaś :) Początek roku akademickiego Ja jadłam chaczapuri w dzieciństwie w Gruzji i pamiętam, jak wyglądały, ale smaku już, niestety, nie :(

      Usuń