click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Chłodząca surówka na upały

Koniec wakacji się zbliża, więc i upały w końcu nadeszły ;) Kombinowałam więc surówkę do obiadu taką, aby chociaż ciut ciut nas ochłodziła, jako że i kotlety (od Mamy TeŻeta - DZIĘKUJEMY!!) i fasolka szparagowa były gorące. Zainspirowana wczorajszą mizerią u Rodziców TeŻeta, dziś do obiadu powstała:

* CHŁODZĄCA SURÓWKA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: surówka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. 260 kcal
  • czas przygotowania: 10 min. + 30 min. czekania
SKŁADNIKI
      A. surówka
  • sałata lodowa 4-5 liści dużych (ok. 180 g)
  • ogórek 1szt. (150 g)
  • cykoria 1 szt. średnia (100 g)
  • cebula 0,5 szt. (60 g)
  • por biała część 1 szt. (50 g)
      B. dressing
  • jogurt naturalny 180 g
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, cukier, pieprz, koperek, mięta
     C. dodatki
  • świeże chilli
PRZYGOTOWANIE
    A. surówka
  1. Liście sałaty umyć i podrzeć. Wrzucić do miski.
  2. Ogórek przekroić na pół wzdłuż i pokroić na plasterki. Wrzucić do miski.
  3. Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do miski.
  4. Cykorię i pora pokroić w talarki. Wrzucić do miski.
  5. Warzywa w misce wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
     B. dressing
  1. Posiekać koperek i miętę.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wymieszać jogurt z solą, cukrem, koperkiem i miętą.
  4. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
  5. Dressing wstawić do lodówki na minimum 30 min. 
     C. sposób podania
  1. Pokroić według uznania świeżą paprykę chilli.
  2. Polać dressingiem surówkę, wymieszać, posypać chilli i od razu podawać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam jogurtu odtłuszczonego, bo taki mi się nawinął pod rękę w sklepie. Zwykły jogurt naturalny też się nada. Myślę jednak, że śmietana pasować nie będzie.
  2. Użyłam ziół suszonych, ale idealnie byłoby użyć świeżych.
  3. Przed podaniem warzywa i dressing powinny być dobrze schłodzone. Można przyspieszyć czas chłodzenia w lodówce, używając warzyw i jogurtu prosto z lodówki.
  4. Surówkę należy polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Pod wpływem soli w dresingu ogórki puszczają sok.
  5. Ilość chilli zależy od własnych upodobań.
Wiadomość z ostatniej chwili!!
Weszłam na bloga mojej siostry, Hafiji, a tam KONKURS!!
Moja surówka idealnie się nada, ma 0 konserwantów :)
    Przepis dodałam do akcji:
    Zielnik Kuchenny 2011

    3 komentarze:

    1. Oj, a mnie się zgagulec straszny i po porze i po cebuli robi. Ale może sobie coś tam innego wcisnę:)
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    2. sądząc po składnikach, sałatka idealna na upalne dni:)pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    3. Sałatka wygląda super, szczególnie dressing zmiętą i czosnkiem. Ja dla ochłodzenia zrobiłam sobie wczoraj twarożek z mięta :)

      OdpowiedzUsuń