Tołpygę duszoną z papryką jedliśmy z TeŻetem w zeszłym tygodniu, więc jakby nie patrzeć dzisiejszy post to zeszłoroczny przepis ;) Tołpygę duszoną w woku prezentowałam już wcześniej, w kwietniu 2011r., w wersji również lekko orientalnej. Przepis ten i kilka informacji o tołpydze można znaleźć TUTAJ.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: danie z woka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1000 kcal
- czas przygotowania: 2 godz. marynowania ryby + 20 min.
- czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
A. marynata do ryby
- sos rybny 15 ml
- sos sojowy 15 ml
- sok z cytryny 15 ml
- ocet balsamiczny 15 ml
- sos ostrygowy 5 ml
- sos tabasco kilka kropli lub mała papryczka chilli
- cukier 10 g
- imbir starty, cynamon, gałka muszkatołowa - szczypta
- czosnek 2 ząbki
- tołpyga 600 g
- papryka 200 g (1 szt. duża)
- cebula 150 g (1 szt. duża)
- marchewka 100 g (4 szt. małe)
- bulion rybny 200 ml
- czosnek 3 ząbki
- olej 15 ml
PRZYGOTOWANIE
- Rybę pokroić na kawałki. W razie potrzeby usunąć ości.
- Cebulę pokroić w piórka, obraną marchewkę w plasterki, a paprykę w dużą kostkę. Czosnek obrać.
- Papryczkę chilli drobno posiekać, czosnek obrać i przepuścić przez praskę (lub drobno posiekać), zetrzeć na tarce imbir, cynamon i gałkę muszkatołowa.
- Połączyć w misce wszystkie składniki marynaty.
- Wrzucić do marynaty kawałki ryby.
- Marynować minimum 2 godz.
B. ryba duszona w warzywach
- Rozgrzać olej w woku, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Do woka dorzucić marchewkę i chwilę smażyć.
- Dodać bulion rybny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 min.
- Do woka dodać paprykę i dobrze wszystko wymieszać.
- Na warzywa położyć kawałki ryby i zalać całość marynatą.
- Od momentu ponownego zagotowania dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 min.
- Zdjąć przykrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 min. aż do całkowitego odparowania płynu.
- Podawać z ryżem, makaronem sojowym/ryżowym/z fasoli mung, soczewicą itp.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Tołpyga jest do tego dania idealna; duża ryba z dużymi ośćmi, łatwymi do wyjęcia/wyczucia w potrawie. Ości tworzące klatkę piersiową są wyjątkowo duże i grube. Idealnie nadają się do zamrożenia w celu późniejszego wykorzystania do ugotowania wywaru/zupy rybnej (uchy/uhy - TU).
- Bulion rybny robię sama (KLIK) i zamrażam, a potem jest on "jak znalazł" do duszenia ryb. Przy braku bulionu rybnego można użyć warzywnego, ale smak warzyw nie będzie wtedy "rybny".
- W punkcie 7 należy uważać, aby nie dopuścić do przypalenia się warzyw na spodzie woka.
Wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńTo danie w sam raz dla mnie, bardzo lubię takie potrawy.
OdpowiedzUsuń